İtalya kamuda yabancı kelime kullanımını cezalandırmaya hazırlanıyor

İtalya'da sağ koalisyon iktidarının büyük ortağı aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi, kamu yönetiminde İtalyanca yerine yabancı kelime kullanımını cezalandırmayı öngören bir kanun teklifi sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) liderliğindeki koalisyon hükümeti, kamuda yabancı kelime kullanımını cezalandırmaya hazırlanıyor.

AA'nın aktardığına göre, Meloni'nin partisi FdI Milletvekili Fabio Rampelli, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'ne İtalyancanın kamu yönetiminde kullanılmasını garanti altına almak, 'yok olmaktan kurtarmak ve korumak' amacıyla yasa tasarısı sundu. 

KURALLARI İHLAL EDENLERE 5 İLA 100 BİN EURO ARASINDA PARA CEZASI

Yasa tasarısının tüm yabancı dilleri kapsamakla birlikte 'özellikle İtalyanca dilinin değerini küçülten İngilizce kelimelerin kullanımına' yönelik olduğu ifade edildi. 

Parlamentoda görüşülecek olan tasarı, kamuda görev alacaklardan yazılı ve sözlü olarak İtalyanca diline iyi derecede hakim olmayı şart koşarken, ülkede faaliyet gösteren özel şirketlerin iş unvan adları ve kısaltmaları dahil resmi yazışmalarda İngilizce kullanımını yasaklama amacını taşıyor. Tasarının yasalaşması halinde bu kuralları ihlal edenlere 5 bin euro ile 100 bin euro arasında değişen para cezası öngörülüyor.

'VATANDAŞLARIN ANLAMA HAKKI VARDIR'

Corriere della Sera gazetesine konuşan FDI Milletvekili Fabio Rampelli, bu yasa tasarısının kamu ve özel kuruluşlardaki yazışmaların yanı sıra bazı yasa adlarının İngilizce isimlerle anılmasının önüne geçmek için olduğunu kaydetti.

Rampelli, bu kanun teklifinin nasıl ortaya çıktığı sorusuna, "İki nedeni var. İlki, vatandaşların anlama hakkı vardır, aksi takdirde demokrasi de yoktur. İkinci olarak, küreselleşme süreçlerinin hemen hemen her yerde ana dilleri riske attığı aşikardır" yanıtını verdi. (DIŞ HABERLER)