İsveç'ten yurtdışındaki vatandaşlarına 'dikkatli olma' çağrısı

İsveç Ulusal Güvenlik Danışmanı Landerholm, yazılı açıklama yaparak yurtdışındaki İsveçlilere ve İsveç'le bağlantılı işletmelere 'dikkatli olmaları' çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç, Kuran yakma eylemleri ve bu eylemlere karşı düzenlenen protestoların ardından yurtdışındaki İsveçlilere ve İsveç'le bağlantılı işletmelere 'dikkatli olmaları' çağrısı yaptı. İsveç Ulusal Güvenlik Danışmanı Henrik Landerholm, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ülkeye ve İsveç'in yurtdışındaki çıkarlarına yönelik 'artan bir tehdit' olduğuna işaret ederek, güvenlik durumunun kötüleştiğini kaydetti.

Yurtdışındaki İsveçlilerin ve İsveç'le bağlantılı işletmelerin 'tetikte ve dikkatli' olması gerektiğini belirten Landerholm, "Terörist grupların temsilcileri, İsveç'e saldırı çağrısında bulundu. Devletler ve diğer aktörler, bu tür mesajların güçlendirilmesine yardımcı oldu" ifadelerini kullandı. Landerholm'ün açıklamasında, İsveç'in 'meşru bir hedefken artık öncelikli bir hedef olarak' görülmeye başlandığı ifade edildi.

'EYLEM PLANLARINA İLİŞKİN GÖSTERGELER VAR'

AA'nın AP'den aktardığına göre, Landerholm, söz konusu grupların, İsveç'in yurtdışındaki çıkarlarına karşı başka eylemler planladığına dair 'göstergeler' olduğunu aktararak, İsveç'in Irak'ın başkenti Bağdat ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki diplomatik misyonlarına düzenlenen saldırılara atıfta bulundu. İsveçli üst düzey yetkili, hükümet ve ilgili makamların gelişmeleri izlediğinin ve uluslararası ortaklarla çalıştığının altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İsveç'teki Kuran yakma eylemlerine ve 'terör saldırısı' olasılığına işaret ederek ülkeye gidecek vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunmuştu. ABD de 'terör saldırıları olabileceğini' aktararak İsveç’e karşı seyahat tavsiyesini yenilemişti.

DANİMARKA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN ÖZÜR

Öte yandan, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen de başkent Kopenhag’da düzenlenen Kuran eylemleri nedeniyle özür dileyerek, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen, Cezayirli mevkidaşı Ahmed Attaf ile telefon görüşmesi yaptı. Rasmussen görüşmede, Kopenhag'daki Cezayir Büyükelçiliği dahil olmak üzere bazı ülkelerin büyükelçiliklerinin önünde Kuran yakılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek özür diledi. Bu eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Rasmussen, eylemlerin Danimarka toplumunun hoşgörü geleneğine tamamen aykırı olduğunu kaydetti.

Rasmussen ayrıca Attaf’a, hükümetinin 'bu menfur uygulamalara son vermeyi amaçlayan yasa tasarısında son rötuşları yapmakta olduğu' bilgisini vererek, bu yasa tasarısını parlamentoya sunacağını sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)