İsveç'ten 'NATO' açıklaması: Finlandiya ile farklı aşamalarda üye olabiliriz

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunun farklı aşamalarda onaylanması söz konusu olabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Finlandiya ile birlikte NATO'ya yaptıkları üyelik başvurusu hakkında açıklama yaptı. Kristersson, İsveç ve Finlandiya'nın farklı aşamalarda NATO üyesi olabileceğini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, İsveç'in NATO üyelik başvurusu hakkında basın toplantısı düzenleyen Kristersson, "İsveç ve Finlandiya'nın farklı aşamalarda (üyeliğinin) onaylanması söz konusu olabilir" açıklamasında bulundu. 

'FİNLANDİYA'NIN BİZDEN ÖNCE KATILMA İHTİMALİ ARTTI'

Kendisinin ve İsveç'in NATO baş müzakerecisi Oscar Stenstrom'un son haftalarda ittifak üyeliğinin farklı aşamalarda gerçekleşme olasılığının arttığı izlenimi edindiklerini kaydeden İsveç Başbakanı Kristersson, böyle bir durumun ortaya çıkması halinde İsveç'in buna 'hazırlıklı olduğunu' söyledi. Kristersson, 'Finlandiya'nın NATO'ya kendilerinden önce katılma ihtimalinin arttığına' dikkat çekti.

Kristersson, İsveç'in üyeliğine dair son kararın Türkiye'de olduğunu söyleyerek 'Finlandiya'nın NATO'ya İsveç olmadan girmesi gibi bir durumla başa çıkmaya hazır olduğunu' sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun kabul edilmesi için tüm üye ülkelerin onay vermesi gerekiyor. Fakat Türkiye ve Macaristan henüz buna onay vermiş değil.

Macaristan Parlamentosu, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini görüşmeye 1 Mart 2023'te başladı. Türkiye gibi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusunu henüz onaylamayan Macaristan'ın Devlet Bakanı Gergely Gulyas, 9 Mart'ta bir açıklama yaparak Macaristan Ulusal Meclisi'nin İsveç ve Finlandiya'ya yolladığı heyetin dönmesinin ardından yapacağı görüşme sonrası hükümetin konuyla ilgili karar vereceğini duyurdu. 

İsveç'te ırkçı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemlerinin ardından askıya alınan görüşmeler hakkında 27 Şubat'ta açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısı 9 Mart'ta düzenlenecek" diyerek üç ülke arasındaki görüşmelerin devam edeceğini duyurmuştu.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen toplantının ardından yazılı bir açıklama yapan NATO, üç ülkenin 11-12 Temmuz 2023'te Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın öncesinde tekrar bir araya geleceğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)