İsveç'ten Bülent Keneş açıklaması: Son kararı bakanlar kurulu verecek

Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesine yönelik son kararı bakanlar kurulunun vereceğini söyleyen Strömmer, ""İsveç, hukukun üstünlüğüyle yönetilen bir ülkedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'terörist' diyerek 'Türkiye'ye deport edilmesi' gerektiğini söylediği Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesine yönelik son kararı bakanlar kurulunun vereceğini söyledi. Strömmer, devlet televizyonu SVT'ye, Keneş'in Türkiye'ye iade talebini reddeden İsveç Yüksek Mahkemesi kararını değerlendirdi.

AA'nın aktardığına göre, kararının İsveç'in NATO başvurusunu etkileyip etkilemeyeceği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini söyleyen Strömmer, "İsveç, hukukun üstünlüğüyle yönetilen bir ülkedir ve bu tür davalarla ilgilenmek için bir hukukumuz var. Mahkeme kararını verdi, şimdi bakanlar kurulu dava hakkında karar vermek için çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Kararda, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Keneş'in iade edilmesi adına Ankara'nın talebinin karşılanması için şüphelinin 1 yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği belirtilmişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Kasım'da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Yapmış olduğumuz görüşmede hedef, terörle mücadelede İsveç'in tutumu ve bu rakamların (Türkiye'ye iade edilecek kişi sayısı) 30 olması, 70 olması, 100 küsur olması, bunlar hepsi ayrı ayrı tartışabilecek konular. Bu arada 4 tanesi deport edildi. Ama şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç'in daha hassas davranmasını istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Keneş daha önce 2015 yılında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan gözaltına alındıktan sonra tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilmiş, yurtdışına çıkış yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı. Keneş için 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 18 Ekim 2016'da tutuklama kararı çıkartılmıştı. (DIŞ HABERLER)