İsveç'in NATO'ya katılım görüşmeleri ertelendi

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin teklif üzerindeki görüşmeler 'müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması gerekçesiyle' ertelendi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'in NATO'ya üyeliğinin görüşülmesi, görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması gerekçesiyle, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yapılan oylamayla ertelendi.

TBMM Dışişleri Komisyonu, Komisyon Başkanı Fuat Oktay’ın başkanlığında toplandı. Komisyonda, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün de aralarında olduğu uluslararası anlaşmaların uygun bulunmasına dair 8 kanun teklifi görüşüldü. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, tekliflerin gerekçeleri hakkında komisyonu bilgilendirdi.

DHA'nın haberine göre komisyonda ilk olarak İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi görüşüldü. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, teklifle ilgili sunumunu yaparak komisyonu bilgilendirdi. Akçağar, “İsveç'in NATO'ya katılımının Avrupa Atlantik bölgesini daha güvenli hale getireceği, ikili ilişkilerimizin müttefiklik bağı ve sorumlulukları temelinde daha da geliştirilmesine hizmet edeceği, özellikle savunma sanayisi alanında iş birliğimizin gelişmesine katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz. Bu hususlar ışığında İsveç'in katılım protokolünün onaylanması hususunu Dışişleri Komisyonu’nun yüksek takdirine sunuyoruz" dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından AK Parti milletvekilleri, görüşmelerin ertelenmesine ilişkin önerge sundu. İsveç’in NATO’ya üyeliğinin görüşülmesi, görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması gerekçesiyle, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yapılan oylamayla ertelendi.

'SADECE YASA DEĞİŞTİRMEKLE OLMAZ'

Komisyon Başkanı Fuat Oktay, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oktay, İsveç Büyükelçisinin Dışişleri Komisyonu’na davet edilmesine ilişkin, içtüzüğün engel koymaması ve komisyon üyelerinin takdiri sonrasında davet edilebileceğini bildirdi. İsveç'in NATO üyeliği konusunda, Türkiye'ye verdiği taahhütleri de değerlendiren Oktay, "Sadece yasa değiştirmekle olmaz. Teröre finansmanın da kesilmesi lazım. Henüz endişelerimiz giderilmiş değil. Şimdi değerlendirecek, belki de İsveç'ten yeni adımlar gelecek" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Etiketler İsveç Nato komisyon