İsveç meclisi önünde oturma eylemi: Polis, Greta Thunberg'i uzaklaştırdı

İsveç polisi, iklim aktivistlerinin meclis önünde yaptığı oturma eyleminin ikinci gününde, aralarında Thunberg'in de olduğu protestocuları meclis kapısının önünden zorla uzaklaştırdı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç polisi, beraberindeki iklim eylemcileriyle birlikte İsveç Parlamentosu'nun ana giriş kapılarının biri önünde, iklim adaleti talebiyle oturma eylemi yapan Greta Thunberg'i meclis kapısı önünden uzaklaştırdı. İki polis memuru, eylemin ikinci gününde Thunberg'i yerden kaldırarak yaklaşık 20 metre uzağa sürükledi. Eylemciler, dün protesto alanından ayrılmış, bugün erken saatlerde ise eylem alanına geri gelmişti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsveç polisi, Greta Thunberg ile birlikte eylem yapan diğer iklim aktivistlerini de İsveç Parlamentosu'nun önünden zorla uzaklaştırdı. 

Ne olmuştu?

Aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de olduğu onlarca eylemci, dün İsveç Parlamentosu'nun ana giriş kapılarından birinin önünde oturma eylemi başlatmıştı. Protestocular, iklim krizinin etkileri karşısında siyasi eylemsizliğe tepki göstermişti.

Greta Thunberg, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Biz, İsveç Parlamentosu Riksdag'a girişleri engelleyen bir grup genç insanız; bunu hayatımızı destekleyen sistemlerin ve iklim krizi sonucu halihazırda öldürülen insanların yok edilmeye devam etmesini protesto etmek için yapıyoruz" diye konuşmuştu. "Buna artık bir son verilmeli" diyen Thunberg, "Artık bıktık" ifadelerini kullanmıştı. Siyasetçilere eyleme geçmediğini söyleyen iklim aktivisti, "Hâlâ yanlış yöne doğru gidiyoruz. (Karbon) salımları artıyor" demişti.

"Şimdilik burada kalıyoruz" diyen Thunberg, geçen yıl İsveç, Norveç ve Almanya'nın da aralarında olduğu ülkelerde polis tarafından gözaltına alınmış ya da eylem alanından uzaklaştırılmıştı. Şubat ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da hakim karşısına çıkan Thunberg, kamu düzenine aykırı davrandığı suçlamasından beraat etmişti. Mahkeme, polisin Thunberg'i ve diğer eylemcileri gözaltına alma yetkisinin bulunmadığına hükmetmişti. 

 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)