İstismar davasında karar çıktı: 119 yıl

Diyanet’e bağlı Kuran kursunda 7 çocuğun cinsel istismara uğramasıyla ilgili görülen davada mahkeme sanığa toplamda 119 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda 7 erkek çocuğunu istismar ettiği öne sürülen yurt görevlisi Hakan Aslankafa hakkında açılan dava, bugün Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Mahkeme sanığa nitelikli cinsel istismar suçuyla, toplamda 119 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

İSTİSMAR AYLARCA DEVAM ETMİŞ

Davaya, Türkiye Barolar Birliği Başkanı avukat Erinç Sağkan'ın yanı sıra İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Ardahan ve Erzurum baroları da katıldı. Sanık Hakan Aslankafa ise duruşma salonuna götürülmedi, SEGBİS ile bağlandı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin aile avukatlığını üstlendiği davayla ilgili hazırlanan iddianamede, çocuklara yönelik istismarın beş ay boyunca sistematik olarak devam ettiği ortaya çıktı. Yurt belletmeni sanık Hakan Aslankafa hakkında, “Çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik, sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı, on iki yaşından küçük mağdurların cinsel istismarı, hakaret, müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak, çocuğun cinsel istismarı, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından dava açıldı.

Mahkemede savunma yapan Hakan Aslankafa, çelişkili ifadeler verdiği gerekçesiyle çocukların ailelerinden tepki gördü. Avukatlar, fenalaşan aile fertleri için sağlık ekibi talep etti.

DİYANET’İN DAVAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davaya müdahillik talebine de Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından itiraz edildi. Dernek avukatlarından Müjde Tozbey Erden, olayın asıl sorumlularından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülük hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı: “Sanık bunları yaparken tek suçlu değil, aylarca ‘neden bu kameralar kapalı’ demeyen Diyanet suçludur, Diyanet karşı tarafımızdır.”

İtirazın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davaya katılma talebi mahkemece reddedildi.

‘SANIĞIN İFADELERİ ÇELİŞKİLİ’

Duruşmada, çocukların daha önce pedagog eşliğinde alınan beyanları, kamera kayıtlarından izlendi. Duruşmanın seyri ile ilgili değerlendirme yapan dernek avukatları, “Mağdur çocukların bir kez daha dinlenmemeleri ve tekrar aynı travmayı yaşamamaları için öncesinde mahkemeye bir dilekçe sunduk ve talebimiz kabul edildi. İstismar dosyaları için emsaldir” dedi.

Dernek avukatları, duruşmada yaşanan başka bir noktaya dikkat çekti sanığın sürekli ifade değiştirdiğini söyledi. Dernek avukatlarına göre, sanık Hakan Aslankafa’nın karakol ifadeleriyle mahkemedeki ifadeleri birbiriyle çelişti. Sanık mahkemedeki ifadesinde, karakolda polis baskısı olduğunu söyledi. Duruşmada, Hakan Aslankafa’nın cinsel istismarda bulunduğu çocukları, ailelerine durumu anlatırlarsa öldüreceğini söyleyerek tehdit ettiği belirtildi. Hakan Aslankafa’nın kendisine karşı gelmeye çalışan çocuklara ise işkence uyguladığı ifade edildi.

Daha sonra çocukların videolu ifadeleri izlendi. Bunun ardından duruşma, müştekilerin ve avukatların dinlenmesiyle devam etti. Kararını açıklayan mahkeme, çocuğun üstün yararını gözeterek sanığa nitelikli istismar suçundan 119 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

'MAHKEMEDEN ÇIKAN KARAR BİR BAŞARI'

Mahkeme kararının ardından adliye önünde açıklama yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Müjde Tozbey Erden, "Öncelikle burada olan mağdurlardan birinin annesi travmayı tekrar yaşadı. Mahkemeden çıkan karar, bir başarıdır. Bu da ailelerin başarısıdır. Bundan sonra da mücadelemize devam edeceğiz. Sadece Hakan Aslankafa'yı yargılatmayacağız. Aslankafa'nın 8 ay boyunca çocukları istismar etmesinden dolayı da davayı sürdüreceğiz" dedi. Çıkan kararı "emsal" olarak nitelendiren Erden, "Türkiye'de bundan sonra tarikatlarda, okullarda kuran kurslarında tüm cinsel istismar ve tecavüz vakalarında bu karar emsal olacak" diye konuştu.

Duruşma sonrasında mağdur çocuk ailelerinden de yapılan açıklamada, Ali Erbaş'a da tepki gösterildi. "Ali Erbaş seni alkışlıyorum. Bunlar sizin onurunuza yakışacak şeylerdir. Allah sizi kurumunuzla birlikte perişan etsin. Hepiniz dine zarar veriyorsunuz. Bu kadar çocuğa tecavüz edenleri aklayıp pakladınız. Utanın kendinizden" denildi. 

'DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI VE MÜFTÜLÜK DE SUÇLU'

Avukat Müjde Tozbey Erden, dava sonucuyla ilgili değerlendirme yaptı. Erden, mahkemenin verdiği kararın Türkiye’de ilk olmadığını fakat "tarikat yuvaları" açısından önemli olduğuna dikkat çekti. “Ülkemizde onlarca çocuk tarikat yurtlarında cinsel istismara maruz kalıyor” diyen Erden, ilk duruşmada kararın açıklanmasının olumlu olduğunu söyledi. Sanık Hakan Aslankafa’nın tek başına ceza almasının yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Erden şöyle devam etti: “Sanık Hakan’a bu zemini hazırlayan, 8 ay boyunca denetim yapmayan, sanığın eğitimci olup olmadığını dahi sorgulamayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülük de suçludur. Sanığın tek başına 119 yıl ceza alması yeterli değil. Sorumluların hepsi ceza alınca bizim mücadelemiz sonlanacak. Ailelerle birlikte diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk. Onların yargılanması ayrı devam edecek.”