İstinaf mahkemesi, Sarkozy'ye verilen hapis cezasını onadı

Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Sarkozy'nin itirazını görüşen Paris İstinaf Mahkemesi, 2012 seçim kampanyasını yasa dışı yollardan finanse ettiği yönündeki yerel mahkeme kararını onadı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'teki istinaf mahkemesi, 2012 seçim kampanyasını yasa dışı yollardan finanse etmekle yargılandığı davada 1 yıl hapis cezasına çarptırılan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin suçunun sabit olduğuna hükmederek cezasını onadı.

Sarkozy, Eylül 2021'de karar duruşması görülen davada, 2012 seçim kampanyasını yasa dışı finanse etmekten suçlu bulunarak yarısı ertelenmek üzere 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski cumhurbaşkanına verilen hapis cezasının hapishaneye gönderilmeden elektronik kelepçe takılması gibi alternatif yollarla infaz edilebileceğine de karar verilmişti. Sarkozy'nin karara itiraz etmesi üzerine 1 yıl hapis cezasının infazı ertelenmişti. 

'BYGMALION' İDDİALARINI REDDETMİŞTİ

Nicolas Sarkozy, bu süreçte, o dönemde UMP olarak bilinen partisi 'Les Republicains'ın kampanyasının gerçek maliyetini gizlemek için Bygmalion isimli halkla ilişkiler şirketi ile çalıştığı iddialarını da reddetmişti. Görülen bir duruşmada Sarkozy, kampanya ekibinin bazı mensuplarını suçlayarak, "Ben herhangi bir tedarikçiyi seçmedim, herhangi bir fiyata ya da faturaya imza atmadım" ifadelerini kullanmıştı. 

 

Ne olmuştu?

Sarkozy, 2012'de kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasına yasa dışı finansman sağlamakla suçlanıyor. Eski cumhurbaşkanının seçim kampanyası için yasal sınır olan 22,5 milyon euroluk harcamanın 20,3 milyon euro üzerine çıkarak 42,8 milyon euro harcadığı belirtiliyor. Sarkozy, seçim harcamalarının parti faaliyeti gibi gösterilmesi için kampanyayı yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla, ilgili şirket de Sarkozy'nin masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanıyor.

Haziran 2021'deki duruşmaya katılan Nicolas Sarkozy ise suçlamaları reddetmiş; ikinci dönem başkanlık kampanyasının lojistik kararları veya paranın nasıl harcandığı gibi ayrıntılarla kendisinin ilgilenmediğini savunmuştu. Mahkeme kararında ise Nicolas Sarkozy'ye harcamaların yasal sınırı geçtiği konusunda bilgi verildiği ve eski cumhurbaşkanının bu konuda herhangi bir şey yapmadığı ifade edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)