İşten çıkarılan Evde Bakım işçileri belediye önünde: Taşeron zulmüne son

Taşeron şirkette çalışan 31 Evde Bakım işçisi Whatsapp mesajıyla işten çıkarıldı. Belediye önünde oturma eylemine başlayan işçiler, işe geri dönmeyi talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki taşeron Ozan Grup Otomasyon Peyzaj İnşaat Temizlik Taahhüt Limited Şirketi’nde çalışan 31 Toplum Sağlığı ve Evde Bakım işçisi, hizmet ihalesini GSM Temizlik isimli şirketin almasıyla birlikte işten çıkarıldı. Aralarında hemşire, hasta bakıcı, temizlik görevlisi ve şoförlerin de bulunduğu işçiler işten çıkarıldıklarını ise Whatsapp mesajı ile öğrendi. 21 Temmuz günü Whatsapp grubuna atılan mesajın ardından gruptan çıkarılan işçiler, şirket yetkililerine ulaşamadı. İşten çıkarılan işçilerin tamamı 2 ile 5 yıl arasında görev yaparken işçilere kıdem ve ihbar tazminatları da verilmedi.

BELEDİYENİN ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİNE BAŞLADILAR

Öte yandan 31 Mayıs'tan bu yana ihale süreci nedeniyle çalıştırılmayan ve maaş almayan işçiler, işten çıkarmalarla birlikte daha da mağdur oldu. Benzer şekilde daha önce işten çıkarılan işçilerle de bir araya gelen işçiler, Konak’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet binası önünde oturma eylemine başladı. “Taşeron zulmüne son, işimizi geri istiyoruz” yazılı pankartlar ile her gün sabah 08.00'de belediye binası önünde toplanan işçiler, talepleri yerine gelene kadar bulundukları alanı terk etmeyeceklerini vurguladı. Oturma eyleminin başlaması ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de işçilerle görüştü. Görüşmenin olumlu geçtiğini aktaran işçiler, Soyer'in mağduriyetin giderileceğini söylediğini belirtti.

'ÇALIŞMA SÖZÜ VERİLİP BEKLETİLDİK'

Hemşire olarak çalışan Sevgi Esen, pandemi sürecinde bile aktif olarak çalıştıklarını belirterek, ihale süreci başladığında kendilerine çalışma sözü verildiğini ancak daha sonra işten çıkarıldıklarını dile getirdi. Esen, “Toplamda 5 yıldır orada çalışıyoruz. En az çalışanımız iki yıllık.  Herhangi bir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldık. İşten çıkarıldıktan sonra gruptan çıkarıldık bu şekilde öğrendik. Ülkedeki ekonomik kriz ortada. Tazminatlarımızı da alamadık ve çalışmıyoruz. Çalıştırma sözü verilip evde bekledik ve hiç çalışmadık. Çok mağdur olduk. Herkesin ailesi çocuğu var. Ekmek kapımız burasıydı” diye konuştu.

Haklarını alana kadar bu eylemi devam ettireceklerini vurgulayan Esen, “Oradan ayrılmayacağız. Taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. İşimize geri dönmek istiyoruz” dedi.

'DÖRT ÇOCUĞUM VAR, NE YAPACAĞIM ŞİMDİ?'

Beş yıldır şoför olarak çalışan Mehmet Yazıl, çalışma şartlarını anlatarak, “Günde ortalama 9-10 adres olmak üzere İzmir'in bütün ilçelerine, köylerine her yerine gidiyorduk. Evde bakım hizmeti veriyoruz. Pansuman, kişisel bakım, ev temizliği, hastanın banyosu her işi yapıyorduk. Hiçbir gerekçe sunulmadan Whatsapp'ta gruptan çıkarılma ile işten çıkarıldığımızı öğrendik. Aradığımızda da 'İşten çıkarıldınız, isminiz listede yok' dediler. Mağdur olduk. 5 yıl çalıştık hiçbir şey söylenmeden işten çıkarıldık” dedi.

Yeni şirketin kendi elemanları ile devam edeceğinin söylendiğini ancak inisiyatifin belediyede olduğunu ifade eden Yazıl, “Yeni şirket bizleri istemiyormuş ve kendi elemanları ile devam edecekmiş. Halbuki durum böyle değil. Hepsi belediyenin kendi inisiyatifi. Üst işverenler onlar. Benim dört tane çocuğum var. Biri üniversitede biri lisede. Ben ne yapacağım şimdi? Zaten iki aydır maaş alamıyoruz. İşimize geri istiyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar oradan ayrılmayacağız” diye konuştu.

'RESMEN BİZİ OYALADILAR'

4 yıldır hasta bakım personeli olarak çalışan Amine Yazıl ise mesaj atarak gruptan çıkaran kişinin müdür veya yetkili değil depo sorumlusu olmasına dikkat çekti. İşe devam edecekleri konusunda oyalandıklarını söyleyen Yazıl, “Biz bu kararı kabul etmiyoruz. Sonuna kadar da devam edeceğiz. Tunç Soyer ile de görüştük olumlu bir görüşme oldu. Kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. İşe geri dönmek istiyoruz. Tek amacımız ekmeğimiz. Resmen bizi oyaladılar. İki aylık ihaleye itiraz sürecinde işe alınmayacağımızı söyleselerdi önlem alırdık. Ancak bunu da söylemediler” ifadelerini kullandı. 

KAMU YARARINI GÖZETTİĞİ İÇİN İŞTEN ÇIKARILDI

Temizlik ekibinde çalışan Erdal Biçer'in ise durumu diğer işçilerden biraz daha farklı. İki ay önce işine son verilen Biçer, işten çıkarıldığını şirkete çağrılarak öğrendi. Biçer'in işten çıkarılma gerekçesi ise her ev için bir saat olarak belirlenen temizlik saatinin yetersizliğinden şikayet etmesi ve kamu yararını gözetmesi. Biçer yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

“Ben temizlik ekibindeyim. Günde 6 eve gidiyorduk. Bize bir saat süre veriyorlardı. Bir saat süre yetmiyordu. İzmir trafiğini de düşündüğünüzde bu süre zaten 40 dakikaya düşüyordu. 40 dakikada temizlik yapmaya çalışıyorduk. Haliyle bu süre yetmiyordu. Ben de bunları yönetime söyledim. Bu söylemlerimden rahatsız oldular. Şirkete gittiğimde yetkililer bana 'Senin müdürün senden çok memnun. İşini güzel yapıyorsun. Hakkında tek bir tutanak yok' deyip işten çıkardılar. Biz gittiğimiz evlerden insanları memnun etmiş bir şekilde ayrılmak istiyorduk. Kamu hizmeti veriyoruz. Tek derdim buydu.”

Haklı olduklarını vurgulayan Biçer, işe geri alınana kadar belediye önünde olacaklarını vurguladı.