İstanbul'da Newroz için ortak çağrı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 30’u il olmak üzere 61 merkezde gerçekleşecek Newroz kutlamalarına ilişkin deklarasyonu İstanbul'da açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Kongresi (HDK), geçen yıl korona virüsü nedeniyle yapılmayan Newroz kutlamalarının bu yıl yapılacak olması nedeniyle deklarasyon açıkladı. İstanbul'da düzenlenen basın toplantısına HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halkevleri Genel Başkanı Zeynep Çelik, HDP milletvekilleri ve ESP yöneticileri katıldı.

Açıklamanın yapıldığı salona 2021 Newroz’unun sloganı olan Kürtçe ve Türkçe yazılı “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” ile “Kadınlar isyanlarıyla Newroz ateşini harlayacak” pankartları asıldı. Basın açıklamasını HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu yaptı.

Sözlerine “Bizi bugün burada buluşturan çağrının aracısı olmaktan HDK olarak büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek başlayan Uğurlu, “Bizim aracılık ettiğimiz şey, şimdinin, içinde yaşamakta olduğumuz an’ın dolaysız ihtiyaçlarından ve sorumluluklarından doğan bir görev anlayışı ve bilinç tutumu. Ve eminiz ki burada bulunan ya da bulunma olanağı bulamayan pek çok dost parti, kurum ve şahsiyet için de aynı hareket noktaları geçerli ki zaten onun için burada, birlikte, omuz omuza, yan yana değil miyiz” dedi.
 
HDK’nin aracılık ettiği çağrıda herkesin sözünden, aklından, hayalinden, umudundan, idealinden, geçmişinden, varoluşundan, eyleyişinden, geleceğinden parçalar, katkılar, tamamlayıcılıklar olduğunu aktaran Uğurlu, “Çünkü bizi buluşturan çağrı Newroz’dur, onun yüreği ve aklıdır, biz onun aracısıyız. Demirci Kawa mitolojisinde simgeleşen gerçekliğin, yani binyılların ötesinden akıp, taşınıp gelen zalimlere, zorbalara karşı halk direnişçiliği, isyancılığı ve yıkıcılığı geleneğin mirasçıları ve sürdürücüleri değil miyiz biz? Ezilenler, her çağın ve dönemin Dehaklarına karşı dişe diş göze göz, kan ve can pahasına var etmediler mi, yaşam haklarını, onur savunmalarını, özgürlük kavgalarını, devrim ve tarih yapma güçlerini? Eski dünyaya karşı yeni dünya mücadelesi, hep, halkların ve ezilenlerin; sömürülenlerin, ötekileştirilenlerin, dışlananların dayanışmacı ve kurucu birleşik iradelerinin bayrağı olarak geçmişten geleceğe taşınmadı mı?” diye konuştu.

OLUÇ: İKTİDAR KÜRT KİMLİĞİNİ GASP EDEREK BAŞARILI OLAMAZ 

Saruhan Oluç, özgürlük için Newroz ateşinin bir kez daha yakılacağını belirterek, “Her yerde haykıracağız ki; bu iktidar Kürt halkının kimliğini ve haklarını gasbederek, belediyelerine kayyum atarak, siyasi temsilcilerini Meclis'ten uzak tutmaya çalışarak ve siyasi temsili olan partisini kapatmaya çalışarak asla başarılı olamaz” ifadelerini kullandı.

AKDENİZ: YANITIN VERİLECEĞİ YER NEWROZ ALANLARI

Ercüment Akdeniz ise parti olarak “Bölgede barış ülkede demokrasi” şiarıyla her yerde Newroz kutlamalarına katılacaklarını belirtti. Ekonomik krizle birleşen pandeminin insanlığı tehdit ettiğini söyleyen Akdeniz, “Günümüz Dehakları aynı zamanda kod 29 uygulamasıyla ahlaksız bir biçimde işçileri kitlesel olarak kapının önüne koyanlardır. Emekçileri koronadan ölmekle açlıktan ölmek arasında tercihe zorlayandır” dedi. Akdeniz, "HDP’nin kapatılması üzerinden milliyetçilik yarışına giren iktidar ve muhalefet partilerine karşı işçi sınıfı, emekçiler, demokrasi güçleri ve Kürt halkıyla birlikte güçlü bir yanıt verilmelidir. Yanıtın verileceği yer de Newroz alanlarıdır" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)