İsrail'e yönelik 'soykırım' davasına dünyadan tepkiler

Mahkemenin İsrail'e Gazze'den çekilme emri vermediğini belirten Rusya, 'beklentilerin karşılanmadığına' işaret etti. İran, İsrailli yetkililerin 'yargılanması gerektiğini' bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (UAD) başarısını tebrik etti ve savaş suçlarının failleri, İsrailli yetkililerin adalet önüne çıkarılması gerektiğini belirtti. Abdullahiyan, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, UAD’nin Tel Aviv aleyhinde açılan soykırım davasında aldığı ihtiyati tedbir kararını değerlendirdi.

Abdullahiyan, "Bir kez daha Güney Afrika hükümetinin inisiyatifine İran'ın desteğini vurguluyorum" ifadesini kullandı. İsrailli yetkililerin Gazze'de işlenen suçlarla "dünya kamuoyunun gözünde en çok nefret edilen kişiler" olduğunu aktaran Abdullahiyan, "Filistinlilere karşı soykırım ve benzeri görülmemiş savaş suçları işledikleri için derhal adalet önüne çıkarılmalıdırlar" değerlendirmesinde bulundu. Abdullahiyan, tüm ülkelere ve meslektaşlarına Güney Afrika'nın UAD'deki davasına destek verme çağrısında bulundu.

'GÜNEY AFRİKA'NIN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ'

Bağdat yönetimi, 'soykırım' davasında aldığı ihtiyati tedbir kararını memnuniyetle karşıladı. Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan UAD'nin İsrail aleyhinde açılan soykırım davasındaki kararına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu kararın memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlık olarak, insani yardımın ulaşmasını engelleyen ve Filistinli sivillerin hayatlarını tehdit eden düşmanca askeri operasyonların durdurulmasının önemini yineliyoruz. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ve hukuk ekibinin, işgalci gücün devam eden ihlallerine karşı uluslararası mahkeme önünde açılan davanın kabul edilmesindeki çabalarını takdir ediyoruz."

HOLLANDA'DAN 'KARARLARA UYUN' ÇAĞRISI

Hollanda'nın geçici hükümeti ise, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik aldığı ihtiyati tedbir kararlarına uyulması çağrısında bulundu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, UAD'nin aldığı kararların taraflar için bağlayıcı olduğu belirtildi. Açıklamada, hükümetin, UAD'nin kararlarına uyulması çağrısında bulunduğu ve bunu, ikili temaslarda da yapacağı ifade edildi.

Hükümetin UAD'nin kararına saygı duyduğu ifade edilen açıklamada, insani yardım, rehinelerin serbest bırakılması, sivil kayıpların önlenmesi ve uluslararası insancıl hukuka uygun hareket edilmesi mesajını iletmeye devam edeceği kaydedildi.

PETRO: İNSANLIĞIN ZAFERİ SOYKIRIMI DURDURMALI

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım davasında İsrail ile ilgili aldığı karara ilişkin, "İnsanlığın zaferi, İsrail'in yaptığı soykırımı durdurmalı" ifadesini kullandı. Sosyal medya hesabı X'ten UAD'nin İsrail'e yönelik kararını paylaşan Petro, "İnsanlığın zaferi, İsrail'in yaptığı soykırımı durdurmalı. Talep edilen şey, her iki tarafın da elindeki rehineleri bırakması ve kapsamlı bir ateşkes yapılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

ALMANYA: TÜM GÜCÜMÜZLE DESTEKLEYECEĞİZ

Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail ile ilgili kararının uluslararası hukuk kapsamında bağlayıcı olduğunu ve İsrail'in de bunlara uymak zorunda olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı yazılı açıklamada, UAD'nin davanın esasına ilişkin bir karar vermediğine ancak ihtiyati tedbirle ilgili önlemler alınmasına hükmettiğine işaret ederek "Bunlar uluslararası hukuk kapsamında bağlayıcıdır. İsrail de bunlara uymak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Mahkeme'nin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 7 Ekim olaylarının ardından geldiğini açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Baerbock, Hamas'ın da uluslararası insancıl hukuka bağlı kalması ve tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. Baerbock, "Bunu (rehinelerin serbest bırakılması) ve aynı şekilde (Mahkemenin) İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardımın girmesine acilen izin vermesi kararını da tüm gücümüzle destekleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA: BEKLENTİNİN AKSİNE GAZZE'DEN ÇEKİLMESİ TALEP EDİLMEDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Gazze'den çekilmesini talep etmediğini belirterek, "Bununla birlikte mahkeme, Gazze'deki sivil nüfusun çektiği acıların boyutunun soykırım sorusunu gündeme getirilmesini haklı kıldığını kabul etmiştir" dedi. UAD'nin kararlarına ilişkin İsrail’in Gazze'den çekilmesine yönelik beklentiler olduğunu vurgulayan Zaharova, "Kararlarla, çok sayıda beklentinin aksine, İsrail'in düşmanlıkları durdurması ve Gazze Şeridi'nden çekilmesi talep edilmedi" ifadesini kullandı.

Zaharova, buna rağmen İsrail'in Gazze'deki eylemlerine yönelik soykırım sorusunun meşrulaştığına işaret ederek, "Bununla birlikte mahkeme, Gazze'deki sivil nüfusun çektiği acıların boyutunun soykırım sorusunu gündeme getirilmesini haklı kıldığını kabul etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Kararların, Rusya'nın şiddetin derhal durdurulması gerektiği konusundaki tutumunun geçerliliğini bir kez daha teyit ettiğini belirten Zaharova, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde uygun adımlar atılacağına ve Orta Doğu'da çözüme yönelik evrensel, uluslararası hukuki temele uygun diplomatik çabalara geri dönüleceğine güvenmeye devam ediyoruz" ifadesine yer verdi.

İRLANDA: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, yazılı açıklamasında "Divan'ın kesin ve bağlayıcı olan kararlarını memnuniyetle karşılıyorum. Bunlar, İrlanda'nın çatışmanın başlangıcından beri sürekli olarak talep ettiği önlemlerdir" ifadelerini kullandı.

DİVAN KARARI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı. Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'dan ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak'ta Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapıldı.

Divan, 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemlerle birlikte, ordusunun söz konusu maddedeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına hükmetti.

Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımların atılmasına karar veren UAD, İsrail'in Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemler ile Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasını ve kararın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme'ye bir rapor sunmasını istedi. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler israil soykırım gazze