İsrail'den yardım bekleyen Filistinlilere saldırı: 20 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Ez Zeytun Mahallesi'nde Refah kentinden gelen insani yardım tırlarını bekleyen bir grup Filistinliyi hedef aldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze kentinde insani yardım tırlarını bekleyen Filistinlileri hedef alması sonucu 20 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin yaralandığı bildirildi.

AA'nın aktardığına göre, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze kentinin güneydoğusundaki Ez Zeytun Mahallesi'nde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinden gelen insani yardım tırlarını bekleyen bir grup Filistinliyi hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, "İsrail işgali, Gazze'de Kuveyt Kavşağı'nda insani yardım bekleyen binlerce aç insana karşı yeni bir katliam gerçekleştirdi" ifadeleri kullanıldı.

'HAN YUNUS'A SALDIRILARDA BİR GÜNDE 50 KİŞİ ÖLDÜ'

İsrail güçlerinin insani yardım tırlarını bekleyen Filistinlileri hedef alması sonucu 20 kişinin öldürüldüğü, 150 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Hizmet dışı kalan Şifa Hastanesine onlarca durumu kritik olan yaralının getirildiğini aktaran Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu bildirdi. Reuters'a konuşan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra da İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine son 24 saatte düzenlediği saldırılarda en az 50 Filistinlinin öldüğünü söyledi.

BM TESİSİNE SALDIRIDA ÖLÜ SAYISI 12'YE YÜKSELDİ

Öte yandan, İsrail ordusunun, çarşamba günü Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) tesisine düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye çıktığı açıklandı.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White, yaptığı yazılı açıklamada, "Han Yunus'ta sivil bölgelere yönelik süregelen saldırılar kesinlikle kabul edilemez ve derhal durdurulmalıdır. İnsanlar öldürülüyor ve yaralanıyor" dedi. Yerinden edilen kişilere ev sahipliği yapan hastaneler ve barınakların çevresinde çatışmalar yoğunlaştığını aktaran White, "İnsanlar içeride mahsur kalıyor ve hayat kurtarma çalışmaları sekteye uğruyor" açıklamasında bulundu.

İsrail ordusunun, dün bir UNRWA eğitim merkezini hedef aldığına işaret eden White, "Binlerce kişiye ev sahipliği yapan eğitim merkezimizin bulunduğu bölgede son günlerde çatışmalar yoğunlaşırken, dün iki top mermisinin isabet edip alev alan merkezde 12 kişinin öldüğü doğrulandı. 15'inin durumu kritik 75'ten fazla kişi yaralandı" ifadesine yer verdi.

White, BM'nin travma geçiren hastaları tedavi etmek, tıbbi malzeme ulaştırmak ve yaralıları Refah'a tahliye etmek için etkilenen bölgelere ulaşmayı başardığını da kaydetti.

'SALDIRILAR HASTANELERİ KUŞATTI'

Han Yunus'taki Nasır ile Filistin Kızılayı bünyesindeki El Emel Hastanesi yakınındaki çatışmalara ilişkin White, saldırıların hastaneleri kuşattığını, sağlık personelinin, hastaların ve yerinden edilmiş Filistinlilerin dehşete düştüğünü ve mahsur kaldığını belirtti. White, El Hayr Hastanesi'nin hizmet dışı kaldığını, aralarında sezaryen ile doğum yapanların da bulunduğu hastaların gece yarısı tahliye edildiğini ifade etti.

UNRWA Gazze Direktörü, "Han Yunus'taki durum, uluslararası insancıl hukukun temel ilkeleri olan saldırıların gerçekleştirilmesinde ayrım, orantılılık ve önlem alma konusunda sürekli başarısızlığın altını çiziyor. Bu kabul edilemez ve durdurulmalıdır" dedi. White, açıklamasına, "Sivillerin korunması için her türlü tedbirin alınması gerekiyor. Tüm taraflara hastanelerin, kliniklerin, sağlık personelinin ve BM tesislerinin korunmasının uluslararası hukukta açıkça yer aldığını hatırlatıyorum" ifadeleriyle son verdi.

DSÖ: ACİL ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ

Çarşamba günü İsrail ordusunun Han Yunus'ta UNRWA'ya ait eğitim merkezini vurduğu ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Filistin Kızılayı da birçok kez Han Yunus'ta yer alan bünyesinde faaliyet gösteren El-Emel Hastanesi ile Kızılay merkezinin çevresinin İsrail ordusunca hedef alındığı, sağlık ekiplerinin hastanelerde mahsur tutulduğu ve hastanelerin çevresinde hareket özgürlüğünün kısıtlandığını duyurmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'tan da saldırıya ilişkin açıklama geldi. Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Gazze'nin Han Yunus kentindeki UNRWA eğitim merkezine İsrail ordusunun düzenlediği saldırının ardından UNRWA ile zorlu bir misyonu gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

DSÖ ekibinin, 15'inin durumu kritik 45 hastanın Najjar Hastanesine tahliyesine yardımcı olduğunu kaydeden Ghebreyesus, 1 hastanın ise yolda hayatını kaybettiğini belirtti. Ghebreyesus, "Tüm sivil, insani yardım ve sağlık çalışanlarının korunmasını talep ediyoruz. Acil ateşkes çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)