ABD Han Yunus'taki BM merkezine saldırıyı kınadı, İsrail Hamas'a işaret etti

ABD, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta BM'ye ait sığınma merkezine yönelik saldırıyı kınadı. İsrail ise 'saldırının Hamas'ın ateş açması sonucu yaşanmış olma' olasılığını da soruşturduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'in (BM) 24 Ocak'ta Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı BM'ye ait bir sığınma merkezinin İsrail tankları tarafından vurulduğunu açıklamasının ardından ABD'den saldırı hakkında kınama açıklaması geldi. İsrail ise Gazze Şeridi'nin güneyinde, bölgenin en büyük ikinci kenti olan Han Yunus'ta gerçekleştirilen saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini, Hamas'ın sorumlu olabileceğini savundu.

ABD: SİVİLLER HEDEF ALINMAMALI

Reuters'ın aktardığına göre, saldırı dün İsrail'in önce 'güvenli bölge', sonra 'savaş bölgesi' ilan ettiği Han Yunus kentinde 30 bin yerinden edilmiş Gazzelinin sığındığı bir mesleki eğitim merkezinde yaşandı. BM'nin Filistin Topraklarındaki İnsani Yardım Koordinatörü James McGoldrick, konuya ilişkin açıklamasında, "Çok sayıda kişi  yaralandı, bazı binalar alevler içinde kaldı ve ölümler yaşandığına ilişkin haberler var. Pek çok kişi olay yerinden kaçmaya çalışıyor ancak yapamıyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) açıklamasında, ilk belirlemelere göre saldırıda dokuz kişinin yaşamını yitirdiği, 75 kişinin de yaralandığı ifade edilirken, BM tesisine yapılan bu saldırı ABD tarafından da kınandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Bugün BM'nin Han Yunus eğitim merkezine yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınıyoruz" dedi.

Sivillerin korunması gerektiğini vurgulayan Patel, "BM tesislerinin koruma altındaki doğasına saygı gösterilmeli, insani yardım çalışanları korunmalı ki sivillere ihtiyaçları olan hayat kurtarıcı insani yardımı sağlamaya devam edebilsinler" diye konuştu.

İSRAİL: HAMAS OLASILIĞI DA İNCELENİYOR

İsrail ordusundan Han Yunus'taki bu saldırıya ilişkin yapılan ilk açıklamada daha geniş anlamda Han Yunus bölgesinin 'Hamas savaşçılarının üssü' olduğu savunuldu ve çok sayıda sivilin olduğu bölgelerin yakınlarında saldırı ve çatışmaların olduğu kabul edildi.

ABD'nin eleştirisinin ardından İsrail'den yapılan ikinci açıklamada ise ordu, 'operasyon sistemlerinin yaptığı inceleme sonucu, merkezi İsrail güçlerinin vurmadığı' kanısına varıldığı belirtildi. Saldırıya ilişkin başlatılan incelemenin sürdüğünü ifade eden İsrail, saldırının 'Hamas'ın ateş açmasıyla olmuş olabileceği olasılığının da incelendiğini' bildirdi.

KATAR'DAN NETANYAHU'YA KINAMA

Öte yandan, İsrail ve Hamas arasında Kasım 2023'ün sonunda varılan 7 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına benzer bir anlaşma için arabuluculuk çabalarının ve görüşmelerin sürdüğü haberleri basına yansırken, arabulucu ülkelerden Katar, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun arabuluculuk çabalarıyla ilgili sözlerini kınadı.

AA'nın aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari, X'ten yaptığı açıklamada, "Katar'ın arabuluculuğuna ilişkin basında çıkan haberlerde, İsrail Başbakanı'na atfedilen açıklamaları şiddetle kınıyoruz" dedi. Netanyahu'ya atfedilen açıklamaların doğru çıkması durumunda masum hayatları kurtarma çabalarını engelleyeceğine dikkat çeken Ensari, söz konusu açıklamaların detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

Başarılı arabuluculuk sayesinde yüzden fazla rehinenin serbest bırakıldığını hatırlatan Ensari, "Katar, Gazze Şeridi'ne gerekli insani yardımların girişini garantileyecek yeni bir esir takası anlaşması için İsrail de dahil tüm taraflarla kesintisiz diyaloğa devam etti" dedi.

Basında yer alan açıklamaların doğru çıkmasının, Netanyahu'nun İsrailli rehineler de dahil hayat kurtarmaya öncelik vermek yerine siyasi nedenlerle arabuluculuk çabalarını baltalamak istediğini göstereceğini ifade eden Ensari, Netanyahu'nun ayrıca Katar'ın ABD'yle stratejik ilişkileriyle meşgul olacağına esir takası anlaşmasının önündeki engelleri kaldırmaya odaklanması gerektiğine dikkati çekti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, Netanyahu'ya ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı yayınlamıştı. Ses kaydında 'Hamas'a yeterince baskı kurmadığı için esir takasındaki çabalarına karşı Katar'a teşekkür etmediğini' söyleyen Netanyahu, Katar-ABD ilişkilerini eleştirmişti.

'SOYKIRIM' DAVASINDA KARAR 26 OCAK'TA AÇIKLANACAK

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) da Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı 'soykırım' davasında ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını 26 Ocak'ta açıklayacağını duyurdu.

UAD'dan dün yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararın cuma TSİ 15.00'te açıklanacağı bildirildi.

Açıklamada, tedbir kararının kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan E. Donoghue tarafından okunacağı kaydedildi. Güney Afrika'nın 29 Aralık 2023'te, Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiasıyla İsrail aleyhine dava açtığı hatırlatılan açıklamada, 'Filistin halkının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarına daha fazla, ciddi ve telafisi mümkün olmayan zarar gelmesini önlemek' amacıyla ihtiyati tedbir talep ettiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)