İsrail ordusu, beyaz bayrak sallayan Filistinliyi öldürdü

Han Yunus'ta İsrail ordusunun öldürdüğü Filistinlinin, elinde beyaz bayrakla ailesini bölgeden tahliye etmeye çalışan 51 yaşındaki Remzi Ebu Sahlul olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir Filistinlinin, ellerini havaya kaldırarak beyaz bayrak sallamasına rağmen İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü görüntülendi. İngiltere merkezli ITV News televizyonunun foto muhabiri, silahsız Filistin vatandaşının öldürüldüğü anı, İsrail ordusunun daha önce "güvenli alan" ilan ettiği Han Yunus kentindeki sivilleri zorla göç etmeye zorladığı sırada iki gün önce kaydetti.

AA'nın aktardığına göre olay, ITV News muhabirinin İsrail güçlerinin saldırıları altındaki bölgede elleri havada ve beyaz bayrak sallayan bir grup insanla röportaj yaptıktan sonra yaşandı. Habere göre, büyük beyaz bayrak sallayan sivil grup, çatışma bölgesine yakın bir evde bulunan Remzi Ebu Sahlul'un ailesine ulaşmaya çalıştıklarını anlattı.

'HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL'

Ebu Sahlul da muhabire, "İsrailliler bize geldi ve bölgeyi tahliye etmemizi söylediler fakat kardeşimin dışarı çıkmasına izin vermediler. İnşallah gidip onları almaya çalışacağız" ifadelerini kullandı. Muhabire, "Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını" söyleyen Ebu Sahlul, "Evimizde, her binada, sokakta bize ateş ediyorlar" dedi. Röportaj bittikten sonra gruptan bir Filistinlinin İsrailli keskin nişancılar tarafından kameralar önünde vurulduğu görüldü.

İsrail güçleri tarafından vurularak öldürülen Filistinlinin elinde beyaz bayrakla ailesini bölgeden tahliye etmeye çalışan 51 yaşındaki Remzi Ebu Sahlul olduğu belirtildi. Haberde, İsrail ordusunun konuya ilişkin sorulara, olayla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını iddia ettiği aktarılırken, görüntülerin savaş suçuna ilişkin soruları gündeme getirdiği kaydedildi.

ÖLÜ SAYISI 26 BİNE YAKLAŞTI

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne aylardır sürdürdüğü saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 25 bin 700'e, yaralı sayısı 63 bin 740'a yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'ne 110 gün önce başladığı ve yoğun şekilde sürdürdüğü saldırılar hakkında bilgi verildi.

Son 24 saatte 210 Filistinlinin daha İsrail saldırılarında öldürüldüğü, 386 kişinin yaralandığı belirtildi.

Son saldırılarda abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 25 bin 700'e, yaralı sayısının ise 63 bin 740'a yükseldiği kaydedildi. Saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hâlâ enkaz altında olduğu vurgulanan açıklamada, sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı belirtildi.

GAZETECİLERDEN AB'YE ÇAĞRI

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve 17 ortak gazeteci kuruluşu, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e gönderdikleri mektupta, Gazze'de basın özgürlüğüne, gazetecilere saygı duyulmasına ve gazetecilerin korunması çağrısı yaptı. CPJ ve 17 ortak kuruluş, Borrell'e Gazze'deki gazetecilerin durumu hakkında bir mektup gönderdi.

AA'nın aktardığına göre mektupta, 7 Ekim 2023'ten bu yana bölgede öldürülen gazeteci sayısına dikkat çekilerek, "Bu kadar kısa sürede bu kadar çok gazetecinin öldürülmesi daha önce görülmemiş bir olaydır" ifadesi kullanıldı. Bu durumun, AB vatandaşları dahil kamunun çatışma hakkında bilgilendirilmesi konusunda yerel, bölgesel ve evrensel sonuçları olduğunun aktarıldığı mektupta, "Size bu mektubu, güvenli ve kısıtlamalara maruz kalmayan bir gazetecilik için gerekli şartların sağlanması için bir an önce ve kararlı bir şekilde harekete geçmenizi rica etmek için yazıyoruz" çağrısında bulunuldu.

Mektupta, Borrell'den, gazetecilerin korunması ve basın özgürlüğüne saygı duyulması çağrısı yapması da istendi. İsrail ordusunun aylardır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde, 7 Ekim 2023'ten bu yana 119 gazeteci hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)