NYT: 21 İsrail askeri Gazze'de tampon bölge oluşturma çalışmaları sırasında öldü

ABD basınına konuşan İsrailli yetkililer, İsrail'in Gazze'de 'tampon bölge' oluşturmak için binaları yıktığını söyledi. Reuters'a göre ise İsrail ve Hamas 30 günlük geçici ateşkese 'yakın'.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 22 Ocak Pazartesi günü tek bir saldırıda 21 askerinin ölmesinin ardından hayatını kaybeden askerlerin İsrail'in Gazze Şeridi ile İsrail arasında bir 'tampon bölge' oluşturma çabaları sırasında öldüğü iddia edildi.

ABD'nin The New York Times gazetesinin haberine göre, İsrailli yetkililer ve söz konusu yıkım çalışmalarıyla bağlantılı İsrailli bir yetkili, Gazze Şeridi ve İsrail arasında bir tampon bölge oluşturma planı izlenirken İsrail'in Filistin'deki bir mahalleyi kısmen yıkmaya çalıştığını, bu sırada yaşanan patlamada 21 askerin öldüğünü söyledi. Buna göre, Gazze'deki silahlı gruplar, bölgedeki binaları yıkmak için patlayıcı yerleştiren İsrail askeri birimini koruduğu sırada bir tanka doğru ateş açmış ve askerler bu saldırıda ölmüştü. 

'İSRAİL, SINIR HATTINDA BİR GÜVENLİ BÖLGE YARATMAK İSTİYOR'

Konu hakkında kamuoyuna açıklama yapma yetkileri olmadığı için isimlerinin verilmesini istemeyen üç yetkilinin aktardığına göre, İsrail, kendisinin 'güvenli bölge' dediği bir bölge yaratmak için Filistinlilere ait sınıra yakın pek çok binayı yıkmak istiyor. İki yetkili, İsrail'in hedefinin İsrail'in Gazze Şeridi ile olan yaklaşık 58 kilometrelik sınır hattı boyunca bir tampon bölge yaratmak olduğunu söyledi. İsrail'in buradaki niyetinin 7 Ekim 2023 tarihinde yaşanan saldırıya benzer bir saldırıyı zorlaştırmak olduğu belirtildi. 

İsrailli yetkililere göre, İsrail'in 'savaş hedeflerinden' biri de bölgeden tahliye edilen İsraillileri evlerine dönmenin güvenli olduğu konusunda ikna edecek şartları yaratmak. Gazze'de yıkılan alanların bazıları İsrail'deki yerleşim yerlerinde yalnızca yüzlerce metre mesafede.

HAGARİ: ASKERLER GÜVENLİK KOŞULLARINI YARATMAYA ÇALIŞIYORDU

İsrail ordusu, tampon bölge planlarıyla ilgili soruya yanıt olarak, 'silahlı güçlerinin her şeyden önce binaların içindeki terör altyapılarını tespit edip imha ettiğini' bildirdi. Ordu, bunun 'İsrail'in güneyi için bir savunma planını uygulamak için gerekli olduğunu' savundu. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de 23 Ocak Salı günü yaptığı günlük basın toplantısında, pazartesi günü ölen askerlerin 'güneydeki bölge sakinlerinin evlerine dönmesi için güvenlik koşullarını yaratmak' üzere sürdürülen operasyonda görev aldığını söyledi. 

ABD, TAMPON BÖLGE PLANINA 'SICAK BAKMIYOR'

ABD yönetimi ise İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir 'tampon bölge' oluşturma fikrini desteklemediğini ve Gazze'nin sınırının korunması gerektiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, dün düzenlediği günlük basın brifinginde, Gazze'deki son gelişmeleri değerlendirdi. İsrail'in Gazze'nin etrafında bir tampon bölge oluşturma planına sıcak bakmadıklarını kaydeden Kirby, bu konunun muhatabının İsrail hükümeti olduğunu belirtti. Kirby, "Bizim bu konudaki görüşümüz değişmedi. Gazze'nin sınırlarının herhangi bir şekilde daraltıldığını görmek istemiyoruz, bunu desteklemiyoruz" dedi.

Bu konuda açık veya kapalı görüşmelerde İsrail tarafıyla konuştuklarını ve basına açık toplantılarda da bu pozisyonlarını net bir şekilde dile getirdiklerini ifade eden Kirby, Gazze'de herhangi bir sınır değişimini desteklemediklerini vurguladı.

REUTERS: İSRAİL VE HAMAS 30 GÜNLÜK ATEŞKESE YAKIN

İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederken, İsrail ve Hamas arasında rehine takası ve ateşkes konusunda görüşmelerin sürdüğü de basına yansıyor. Son olarak, Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, İsrail ve Hamas'ın İsrailli rehineler ve İsrail'deki hapishanelerde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında 30 günlük bir ateşkese yaklaştığını ileri sürdü. Öte yandan, iki tarafın Gazze'deki saldırı ve çatışmaları kalıcı olarak bitirme konusundaki anlaşmazlığının devam ettiği bildirildi. Kaynaklara göre, saldırıların bitmesini şart koşan Hamas, bu konu çözüme kavuşturulana kadar ilerlemeyi reddetmeyi sürdürüyor.

Görüşmelere arabuluculuk yapan Katar, 23 Ocak Salı günü devam eden görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, 'her iki tarafa da fikirler sunulduğunu, iki taraftan da bir dizi yanıt aldıklarını ve sırf bu durumun bile kendi içinde bir iyimserlik sebebi olduğunu' belirtti. 

NETANYAHU: SAVAŞIN 3. AŞAMASI 6 AY SÜRECEK

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise dün hükümetindeki bakanlarla yaptığı toplantıda Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara ilişkin yaptığı bilgilendirmede, 'Gazze’deki savaşın 3'üncü aşamasının yaklaşık 6 ay süreceğini' söyledi.

AA'nın aktardığına göre, "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde başlayan savaşın üçüncü aşamasını bitirmesi altı ay sürecek" diye konuşan Netanyahu, "Daha önce söylediğimiz gibi, hava (saldırıları) kısmı 3 hafta sürecek dedik, öyle de oldu. Kara manevralarından oluşan ikinci kısmın 3 ay süreceğini söylemiştik, öyle de oldu. Şimdi, üçüncü kısmın, ‘kontrol ve arıtmanın’ 6 ay süreceğini söylüyoruz. ifadelerini kullandı.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde de İsrail ordusunun 'yedek askerleri terhis ederek, yenileme ve odaklanmış bir şekilde savaşa hazırlamak için birliklerini düzenli bir şekilde geri çekerek Gazze’deki asker sayısını azalttığı' belirtildi. Haberde, '3. aşama kapsamında Gazze’de kara saldırılarının bitirilmesinin, birliklerin azaltılmasının, yedek askerlerin terhis edilmesinin ve hedefli saldırılara geçilmesinin beklendiği' ifade edildi. Üçüncü aşamada, Gazze Şeridi’nde bir güvenlik bölgesinin oluşturulmasının öngörüldüğü haberde aktarıldı. (DIŞ HABERLER)