İsrail'den 'Refah' planı: 'Mısır, sınıra 40 tank gönderdi'

İsrail, zorla yerinden edilmiş Gazzelilerin sığındığı Refah'a kara harekatı sinyali verirken, iki Mısırlı kaynak, son iki hafta içinde sınıra yaklaşık 40 tank ve zırhlı araç gönderildiğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanlık Ofisi, sosyal medya platformu X üzerinden yazılı bir açıklama yaparak, Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah kentine saldırı hazırlığında olduklarının sinyalini verdi. Basına yansıyan haberlere göre, Mısır ise ülkenin kuzeydoğusundaki Sina'ya son iki hafta içinde 40 tank ve zırhlı personel taşıyıcı gönderdi.

İsrail Başbakanlığı'ndan 9 Şubat Cuma akşamı yapılan açıklamada, "Refah'taki dört Hamas taburunu orada bırakarak Hamas'ı bertaraf etme yönündeki savaş hedefine ulaşmak imkansızdır. Aksine, Refah'taki yoğun eylemliliğin, sivillerin çatışma alanlarından tahliye edilmesini gerektirdiği açıktır. Dolayısıyla, Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) ve güvenlik kurumlarına, Kabine'ye nüfusu tahliye etmek ve taburları yok etmek için karma bir plan sunma emri vermiştir" denildi. 

MISIR: İKİ HAFTADA YAKLAŞIK 40 TANK VE ZIRLI ARAÇ SEVK EDİLDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara harekatı düzenlemediği ve saldırı altındaki bölgelerden zorla yerinden edilen Gazzelilerin sığındığı Refah kentine harekat düzenlemesi beklenirken, Reuters haber ajansına konuşan iki Mısırlı kaynak, Mısır'ın ülkenin kuzeydoğusundaki Sina'ya son iki hafta içinde yaklaşık 40 tank ve zırhlı araç gönderdiğini söyledi. Bunun Gazze sınırındaki güvenliği artırma önlemlerinin bir parçası olduğu ifade edildi. 

Geçen ay Mısır'ın devlet istihbarat servisi de İsrail'in Hamas'ın Mısır üzerinden kaçırılan silahlara sahip olduğu iddialarının ardından sınırda alınan önlemlerle ilgili bilgi vermişti. Sina İnsan Hakları Vakfı'nın Reuters ile paylaştığı görüntülerde, aralık ayında sınıra bir duvar çekildiği de görülmüştü. Daha sonra, şubat ayının başında sınırdan paylaşılan görüntülerde ise bu duvarın üzerine üç sıra dikenli tel çekildiği kameralara yansıdı. Mısırlı kaynakların açıklaması, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatını 1 milyonu aşkın sivilin sığındığı Refah'a doğru genişletebileceğine işaret eden açıklamanın ardından geldi.

İSRAİL'DEN REFAH'A SALDIRI: EN AZ 14 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılarda en az 14 Filistinlinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail, Refah'ın kuzeyindeki En Nasr Mahallesi ile doğusundaki El Cenine Mahallesi'nde sivillerin yaşadığı evleri hedef aldı. Saldırılarda Nasr'da en az 11, Cenine'de de 3 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail güçleri ayrıca, Han Yunus'un doğusundaki yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okula topçu ateşiyle saldırı düzenledi.

BM: REFAH'TAKİ SİVİLLERİN DURUMUNDAN ENDİŞE EDİYORUZ

İsrail'in Refah ile ilgili açıklamasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

AA'nın haberine göre, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) edindiği bilgiyi aktaran Dujarric, Refah'ta 'izdiham' olduğunu ve yolların, temiz ve düz alan arayışındaki ailelerin çadırlarıyla dolduğunu belirtti. Dujarric, gıda, temiz su ve sağlık hizmetlerinin yoksunluğu nedeniyle önlenebilir hastalık ve ölümün yaygınlaştığını bildirdi.

"Refah'taki sivillerin durumundan ciddi endişe duyuyoruz" ifadelerini kullanan Dujarric, sivillerin korunması gerektiğinin ve BM'nin zorla yerinden etmeye karşı olduğunun altını çizdi. Dujarric, "İnsanlar nereye gidecek?" sorusuna ise bunun çok geçerli bir soru olduğunu ancak cevap verebilecek konumda olmadıklarını dile getirdi. BM'nin sivilleri korumaya çalıştığını, sığınak ve tıbbi destek verdiğini aktaran Dujarric, "Ancak ağır silahlar ve toplardan korumamız mümkün değil" ifadesini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)