Gazze'de ateşkes görüşmelerinde son durum: 'Temel hedef Katar üzerinde baskı oluşturmak'

İsrail basınına konuşan bir yetkili ateşkes ve rehine takası için bir karşı teklif sunulmayacağını, mevcut hedefin arabulucu ülkelerden Katar'a ve onun üzerinden Hamas'a baskı yapmak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, İsrail ve Hamas arasında geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için görüşmeler de devam ediyor.

Hamas'ın üç aşamalı 135 günlük 'geçici ateşkes' ve ardından savaşın sona ermesi yönünde yaptığı karşı teklifin İsrail tarafından reddedilmesinin ardından İsrail'in Times of Israel haber sitesine konuşan İsrailli bir kaynak, İsrail hükümetinin bir karşı teklifte bulunmayacağını, bunun yerine Hamas'ın şartlarını yumuşatması için, ABD üzerinden arabulucu ülkelerden Katar'a ve Hamas'a baskı yapmaya çalışacağını anlattı. 

'ŞU ANDA TEMEL HEDEF KATAR VE HAMAS ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURMAK'

Hamas, ABD'nin de desteklediği ve Mısır ile Katar'ın arabuluculuk yaptığı teklife karşı sunduğu karşı teklifte, Gazze Şeridi'nde 45'er günlük üç ateşkes aşaması önermiş, bu üç aşama boyunca İsrail'deki hapishanelerde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin peyderpey salıverileceğini belirtmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bu teklifi reddettiklerini bildirmesinin ardından 8 Şubat Perşembe günü Times of Israel'e konuşan İsrailli bir yetkili, İsrail'in 'Hamas'ın kuruntulu anlaşmasını geri çekmesi için Hamas'a baskı uygulamaya çabalayacağını' iddia etti. 

İsrail'in yeni anlaşma şartı önermeyeceğini anlatan yetkili, "Şu anda temel hedef, askeri baskının yanı sıra, kuruntulu taleplerini düşürmeleri için, Amerika'nın ve diğer ülkelerin Katar üzerinde, buradan da Hamas üzerinde baskı yaratması" diye konuştu.

'REFAH'A YÖNELİK OPERASYON HAN YUNUS'TAKİ GİBİ OLMAYACAK'

Adı verilmeyen İsrailli yetkili, "İsrail, bir anlaşmaya varmak için elinden gelen her şeyi yapmayı sürdürecek; ancak, savaşın tüm hedefleri yerine getirilmeden savaşmayı durdurmamak şeklindeki prensibimiz geçerli olmaya devam ediyor" dedi. 

İsrail basınına yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'in Refah kentine yönelik saldırılarına ilişkin endişelerini dile getirdiğini anlatan yetkili, 'Hamas'ı askeri ve siyasi olarak devirme konusunda taviz verilmeyeceğini' savundu. Bu bağlamda Times of Israel'e açıklamada bulunan başka bir İsrailli yetkili ise 'Refah'a yönelik operasyonun Han Yunus'taki gibi büyük çaplı bir operasyon olmayacağını' ve 'hedef gözetilerek belli noktalara yapılacak baskınlar ile organize edileceğini' söyledi. 

ARAP ÜLKELERİNİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI RİYAD'DA GAZZE'Yİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Suudi Arabistan devlet basınının aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Orta Doğu'ya yaptığı beşinci ziyaretin ardından Arap ülkelerinin dışişleri bakanları Gazze'yi görüşmek üzere başkent Riyad'da bir araya geldi. 

Gazze'de derhal ve topyekun bir ateşkes sağlanmasının gerekliliği vurgulanan toplantıya, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan'ın yanı sıra Katar, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hussein al-Sheikh katıldı. Toplantıda, bakanlar, iki devletli çözümü uygulamak için 'geri döndürülemez adımlar atmanın' önemine de işaret etti.  

BAE Dışişleri Bakanı Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, bugün düzenlenen toplantıda, çatışmaların bölgeye yayılmaması için çabaların artırılması çağrısında bulundu. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)