Hamas'tan Gazze'de ateşkes için 3 aşamalı karşı teklif

Mısır ve Katar tarafından iletilen 'çerçeve anlaşmasına' olumlu yanıt verdiğini açıklayan Hamas'ın taraflara kendi karşı teklifini sunduğu, teklifin 45'er günden oluşan 3 aşamayı öngördüğü belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın Gazze'de müzakere edilen ateşkese ilişkin yanıtının Katar aracılığıyla Mossad'a iletildiğinin ve İsrail tarafından kapsamlı biçimde değerlendirildiğinin açıklanmasının ardından Hamas'ın yaptığı teklifin detayları basına yansıdı.

Reuters'ın haberine göre, Hamas, Katar ve Mısırlı arabulucular tarafından kendilerine iletilen ve ABD ile İsrail'in de desteklediği ifade edilen rehine takası ve ateşkes teklifine yanıt olarak, Gazze'de 4,5 ay boyunca ateşkes olmasını ve bu sürecin sonunda çatışmaların tamamen sona ermesini istedi. Ajansın gördüğünü belirttiği taslak metinde, Hamas'ın sunduğu karşı teklifin her biri 45 günden oluşacak üç aşamayı içerdiği görüldü. 

İSRAİL: HAMAS'IN BAZI TALEPLERİ KABUL EDİLEMEZ

Hamas'ın karşı teklifinin basına yansımasının ardından İsrailli üst düzey bir yetkili, Hamas'ın rehine takası anlaşmasıyla ilgili yaptığı bazı taleplerin kabul edilemeyeceğini söyledi. İsrail'in Kanal 13 televizyonu, yetkilinin ismine yer vermediği haberinde, İsrailli yetkililerin Hamas'ın teklifini doğrudan reddedip reddetmeyeceklerini ya da alternatif şartlar için talepte bulunup bulunmayacaklarını görüşeceğini belirtti. 

 

HAMAS: GAZZE YENİDEN İNŞA EDİLSİN, İSRAİL TAMAMEN ÇEKİLSİN

Hamas'ın ilettiği karşı teklife göre, Gazze'deki Filistinli gruplar, ellerindeki İsrailli rehineleri serbest bırakacak, 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında rehin alınan rehinelere karşılık olarak İsrail'deki hapishanelerde tutulan Filistinliler salıverilecek. Gazze'nin yeniden inşasını da öngören teklife göre, İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi ve tarafların ellerindeki cesetlerin takası da Hamas tarafından talep edildi. 

Hamas'ın sunduğu karşı telife göre, Gazze'de esir tutulan tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkek rehineler, yaşlı ve hastalar, Filistinli kadın ve çocukların İsrail'deki hapishanelerden salıverilmesi karşılığında, anlaşmanın ilk 45 günlük aşamasında serbest bırakılacak. Geri kalan erkek rehineler ise ikinci 45 günlük aşamada salıverilecek. Cansız bedenlerin takası ise son 45 günlük aşamada gerçekleşecek.

HAMAS'TAN '1500 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILSIN' TALEBİ

Sağlanacak anlaşmanın üçüncü ve son 45 günlük aşamasının sonuna gelindiğinde, Hamas, tarafların savaşın sona ermesi konusunda uzlaşmış olmasını da bekleyecek. 

Hamas, teklife yaptığı ekte, üçte biri İsrail tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan Filistinlilerin olduğu bir listeden seçilmek üzere, 1500 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması talebini dile getirdi. Gazze'de ateşkes sağlanması durumunda, bölgedeki sivillere gıda ve diğer yardım malzemelerinin akışı da sağlanacak. 

Filistin'in Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, dün yaptığı açıklamada, rehine değişimi ve ateşkes teklifinin "çerçeve anlaşmasına" dair cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini ve "olumlu" yanıt verdiğini duyurmuştu. Açıklamada, "Hamas, çerçeve anlaşmasıyla ilgili yanıtını az önce Mısır ve Katarlı kardeşlerine iletti" ifadeleri kullanılmıştı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)