İsrail'den hava saldırıları: Han Yunus ve Refah'ta bir gecede 45 kişi öldü

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında bir gecede 45 kişinin öldüğünü açıkladı. İsrail, Lübnan'dan sızmaya çalışan 4 kişinin öldüğünü, Lübnan basını sivillerin yaralandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çatışmaların 11'inci gününde İsrail'in Han Yunus ve Refah kentlerinde düzenlediği hava saldırılarında bir gecede en az 45 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun gece gerçekleştirdiği saldırılarda evlerin vurulduğunu, İsrail'in 1,1 milyon kişiye Gazze'nin kuzeyini terk etme çağrısı yapmasının ardından yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Han Yunus ve Refah'ta 45 kişinin öldüğünü açıkladı. AA ise Gazze'deki sağlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında yaklaşık 60 Filistinli yaşamını yitirdiğini aktardı.

İSRAİL ORDUSU: 600 BİN KİŞİ BÖLGEDEN AYRILDI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Jonathan Conricus, İsrail'in Gazze'nin güneyine geçme çağrısının ardından bölgeden ayrılan kişiler hakkında açıklama yaptı. Conricus, İsrail ordusunun 13 Ekim Cuma günü yaptığı çağrının ardından 600 bin Gazzelinin bölgeden ayrıldığını bildirdi. Ordu, 100 bin kişinin halen bölgede olduğunu kaydetti. 

UNICEF: GAZZE'DE SU TÜKENDİ, ÇOCUKLAR KİRLİ SULARI KULLANIYOR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, UNICEF'in X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var" ifadeleri paylaşıldı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girdiğine ilişkin haberleri yalanladı. UNRWA'dan bir başka yetkili de yaptığı açıklamada, Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana ne yakıt, ne yiyecek, ne de su girişi olduğunu, hiçbir tedarik maddesinin kente girmediğini belirtti.

HAMAS: 'MİSAFİRLER' ŞARTLAR İZİN VERDİĞİNDE SERBEST BIRAKILACAK

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından rehin aldığı kişiler hakkında İsrail ve Kassam Tugayları'ndan açıklama yapıldı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 200 kişiyi rehin tuttuklarını, 50 kişinin ise 'başka yerlerde diğer direniş fraksiyonları tarafından' rehin tutulduğunu bildirdi. Ubeyde, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında 22 rehinenin hayatını kaybettiğini de iddia etti. Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, rehineler arasında İsrailli olmayan kişilerin de bulunduğu ifade edildi. 'Misafir' olarak bahsedilen bu kişilerin 'şartlar izin verdiğinde' serbest bırakılacağı belirtildi.

İsrail ordu sözcülerinden Daniel Hagari ise Hamas'ın Gazze'de 199 kişiyi rehin tuttuğunu belirterek, "Rehinelerin Gazze'nin neresinde olduğunu anlamak için üstün gayret gösteriyoruz ve böyle bir bilgimiz var. İnsanlarımızı tehlikeye atan bir saldırı gerçekleştirmeyeceğiz" dedi.

İSRAİL ORDUSU: LÜBNAN'DAN SIZMAYA ÇALIŞAN 4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki gerilim ve karşılıklı saldırılar da 10 günden bu yana devam ediyor. İsrail ordusu, Lübnan sınırından sızmaya ve patlayıcı yerleştirmeye çalışan dört kişinin öldürüldüğünü duyurdu. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail ordusu, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada da İsrail ordusunun, Lübnan'daki Hizbullah'a ait askeri hedeflere saldırdığını açıklamıştı. Yedioth Ahronoth gazetesine göre, İsrail Ordu Sözcüsü, "Lübnan topraklarındaki Hizbullah'ın askeri hedeflerine saldırdık" diye konuşmuştu. Saldırıya ilişkin daha fazla bilgi vermeyen sözcü, ayrıntıların daha sonra geleceği bilgisini vermişti.

LÜBNAN MEDYASINDAN 'FOSFORLU BOMBA' İDDİASI

Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre de İsrail, gece boyunca Lübnan'ın güneyindeki Ed Duhayra beldesine topçu atışları başta olmak üzere saldırılar düzenledi. İsrail'in doğrudan düzenlediği hava saldırısında Ed Duhayra beldesindeki bazı evleri hedef alması sonucu yaralıların olduğu ifade edildi. Yaralıların ambulanslarla Sur kentindeki hastanelere sevk edildiği kaydedildi. NNA'nın haberinde ayrıca, 'saldırılarda yeni olan gelişmenin İsrail'in Ed-Duhayra beldesindeki sivillere yönelik fosforlu bomba kullanılması olduğu' ifade edildi. (DIŞ HABERLER)