Netanyahu'dan İran ve Lübnan Hizbullahı'na: İrademizi sınamayın

Meclisin yeni dönem açılışında konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın saldırısına ilişkin olarak, "Yanıtlanması gereken çok soru var, dersleri çıkarmaya başladık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Hamas çatışmasının 10'uncu gününde meclisin yeni dönem açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, meclisin yeni dönem açılış töreninde yaptığı konuşmada İran ve Lübnan Hizbullahı'na uyarı yaparak 'bedelinin çok ağır olacağını' söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Netanyahu, takım elbise giymeden kravatsız ve siyah gömlekle yaptığı konuşmasında, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ve diğer Filistinli grupların 7 Ekim'de başlattığı saldırıya ilişkin olarak, "Yanıtlanması gereken çok soru var, dersleri çıkarmaya başladık" dedi.

'BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR'

Netanyahu, İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırında askeri faaliyetlerini artıran Hizbullah'ı ABD Başkanı Joe Biden'ın uyardığını ve dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas'ı devirmek olduğunu vurgulayan Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullahı'na seslenerek, "İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur" ifadelerini kullandı.

HERZOG: DÜŞMANLARIMIZ AYRIŞMA İZİNE İŞTAHLA BAKIYOR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da oturumun açılışında yaptığı konuşmada İsrail içindeki kutuplaşmaya dikkati çekerek, "Düşmanlarımız aramızdaki her ayrışma izine iştahla bakıyor" ifadelerini kullandı. Gazze'den İsrail'e düzenlenen saldırıya ilişkin gerekli soruşturmaların yapılacağını ve dersler çıkarılmaya başlandığını kaydeden Herzog, "Bu savaşa girdiğimiz gibi bu savaştan çıkmamalıyız" diye konuştu.

Ana muhalefet lideri eski Başbakan Yair Lapid de şunları söyledi: "Hamas'ı yok edeceğiz, Gazze'deki İsrailli esirleri geri getireceğiz. Bu uzun zaman alacak ve büyük güç istiyor. Eğer dünyanın hoşuna gitmiyorsa, gitmesin. Bizim çocuklarımız öldü onlarınki değil."

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASI 10'UNCU GÜNÜNDE

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 286'sı asker 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 2 bin 750 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 bin 700 kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 58 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti. İsrail'in saldırılarında ayrıca 11 gazetecinin yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşılmıştı.

Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çıkan çatışmalarda ise şu ana kadar üç sivil ile dört Hizbullah mensubu ve iki Filistin İslami Cihad Hareketi üyesi öldü. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da üç İsrail askeri öldü. (DIŞ HABERLER)