İsrail'den Doğu Kudüs'te cuma namazı kılmak isteyenlere ses ve gaz bombası

İsrail, çatışmaların ikinci haftasında, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyen Filistinlilere yeniden yaş kısıtlaması getirdi, Doğu Kudüs'te toplananlara müdahale etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmalarının 14'üncü gününde, İsrail yönetimi geçen cuma günü olduğu gibi bugün de cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. Buna göre, Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinlilerin bir kısmının kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeri girmesine izin verildi. 

Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresi'nden AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girmesine isin vermezken, İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi çevresine ve giriş kapılarına barikatlar kurdu. Cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinlilerin bir kısmı kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeri alındı.

NAMAZ İÇİN TOPLANANLARA TAZYİKLİ SU, SES VE GAZ BOMBASI

Öte yandan, AA'nın aktardığına göre, İsrail güvenlik güçleri, öğlen saatlerinde Eski Şehir çevresinde toplanan Filistinlilere karşı tazyikli su, ses ve gaz bombası kullandı.

Buna göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail'in kısıtlamaları nedeniyle Mescid-i Aksa'ya giremeyen bazı Filistinliler cuma namazını sokaklarda kıldı. Vadi el-Coz Mahallesi'nde toplanan cemaat ise İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle namaz kılamadan dağıldı. Namaz başlamadan İsrail polisi, göz yaşartıcı gaz ile cemaate müdahale ederken, Filistinli gençler havai fişekler fırlatarak karşı koydu. Kısa süreli çatışmanın ardından cemaat ara sokaklara dağılarak namaz kılmadan ayrıldı.

'BU DA YENİ BİR ŞEY DEĞİL, BUNU HER ZAMAN YAPIYORLAR'

Eski Şehir'de 50 senedir esnaflık yapan Haşim Taha da İsrail’in Mescid-i Aksa’da namaz kılmak isteyen Filistinlilere yaş sınırlaması getirdiğini söyledi. Eski Şehir’de doğduğunu belirten Haşim Taha, ”Her zaman aynı ancak bu sefer Filistin halkı için çok fazla problem çıkardılar ve eğer Aksa’ya namaza gitmek isteseniz gençlere burası kapalı. Bu da yeni bir şey değil, her zaman bunu yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

'SOKAKLAR BOŞ ÇÜNKÜ İNSANLARIN GELMESİNE İZİN VERİLMİYOR'

Taha, normalde her cuma binlerce kişinin geldiği Eski Şehir’in sokaklarının boş kaldığını belirterek, konuya ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:

“İş falan kalmadı burada, çünkü savaş var ve hiçbir yerde iş yok. Dükkanlarımızı açmamızın tek sebebi insanlara ve İsrail hükümetine hala bu topraklarda olduğumuzu göstermek. Bu toprakları terk etmeyeceğiz, evlerimizi, iş yerlerimizi, sokaklarımızı terk etmeyeceğiz. Kudüs’ün Eski Şehir sokakları boş, çünkü İsrail hükümeti insanların buraya ya da Aksa’ya gelişine izin vermiyor. İnsanlar Eski Şehir’e giremedikleri için de burası boş. Eğer bir problem olmasaydı binlerce insan Mescid-i Aksa’ya gidiyor olurdu."

İSRAİL GÜÇLERİ GAZ BOMBASI KULLANMIŞTI

İsrail’in getirdiği yaş sınırlaması nedeniyle normalde ortalama 70 bin ila 100 bin kişinin cuma namazı kıldığı Mescid-i Aksa’da geçen hafta yalnızca 5 bin Filistinlinin cuma namazını kılabildiği açıklanmıştı. İsrail güçlerinin ayrıca gaz bombası kullandığı ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)