İsrail'de protestolar 30'uncu haftada: Aracını göstericilerin üzerine süren şoför 1 kişiyi yaraladı

İsrail'de 30'uncu haftayı geride bırakan hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Kfar Saba'da, bir sürücü aracını göstericilerin üzerine sürdü. Polis 1 kişinin yaralandığı ve sürücünün gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de Başbakan Benyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıran yasa tasarısını Meclis'ten geçirmesini protesto edenler ülke genelinde sokaklara indi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, her cumartesi akşamı düzenlenen protestolar 30'uncu haftayı geride bıraktı. Başta Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Herzliya ve Rehovot gibi kentler olmak üzere onlarca farklı noktadaki gösterilere yüz binlerce İsrailli katıldı.

Her hafta olduğu gibi en yoğun katılımlı gösteriye ev sahipliği yapan başkent Tel Aviv'de protestocular Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandı.

Burada kurulan sahnede konuşan protesto hareketinin liderlerinden Shikhma Bressler, hükümetin yargı düzenlemesi yasasını Meclis'ten geçirmesi üzerine "direnişi artırmaları gerektiğini ve bunu yapacaklarını" söyledi.

Davullar, düdükler ve havalı kornalarla ritim tutan göstericiler, "Demokrasi" sloganları attı. İsrail bayrakları taşıyan protestocular, hükümetin yargı düzenlemesi ve sağcı politikacıları eleştiren pankart, döviz ve resimler taşıdı.

Göstericiler, yargı düzenlemesine ilişkin yasanın Meclis'te onaylanmasının ardından uluslararası kredi kuruluşlarından İsrail ekonomisine yönelik uyarılara işaretle "İsrail kredisini kaybetti" yazılı büyük bir pankart açtı.

Alana göre kitle analizi yapan bir şirketten Kanal13'ün aldığı tahmine göre, Tel Aviv'in Kaplan Caddesi'ndeki gösteriye yaklaşık 130 bin kişi katıldı.

İsrail polisi, kentin ana arteri Ayalon Otoyolu'nu trafiğe kapatmaya çalışan bir grup göstericinin engellendiğini açıkladı.

MECLİS BAŞKANI'NIN EVİNE YÜRÜDÜLER

Tel Aviv'in Kaplan Caddesi'ndeki gösterinin dağılmasının ardından göstericiler, kent içindeki farklı yollardan ilerleyerek Ayalon Otoyolu'na ulaşmaya çalıştı. İsrail polisi, göstericilerin yürüyüş rotası boyunca güvenlik önlemi aldı.

Göstericiler Tel Aviv merkezindeki bir askeri üssün bulunduğu noktanın önüne geldi ve buradan İsrail Meclis Başkanı Amir Ohana'nın evinin önüne doğru yürüdü. İsrail polisi demir barikatlar ve atlı birliklerle güvenlik önlemi aldı. 

ARACIYLA GÖSTERİCİLERİN ARASINA DALAN SÜRÜCÜ GÖZALTINA ALINDI

Kfar Saba kentinde bir sürücünün yolu kapatan göstericilerin üzerine aracın sürdüğü görüntüler sosyal medyada yayınlandı.

İsrail polisi, olayda 1 kişinin hafif yaralandığını ve sürücünün gözaltına alındığını açıkladı.

İsrail'in kuzeyindeki Hayfa yakınlarındaki Karkur kavşağındaki bir grup gösterici bölgedeki otoyolu trafiğe kapattı. Polis yolu kapatan gruba müdahale etti ve 1 kişiyi gözaltına aldı.

Muhalefet liderleri de ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösterilere katıldı.

POLİSLERİN RESİMLERİ BASILAN PANKARTA SORUŞTURMA

Bir grup gösterici, daha önceki gösterilere müdahalesi sırasında kameralara yansıyan bazı polis memurlarının resimlerini ve isimlerini "Dikkat" yazısıyla pankartlara taşıdı.

İsrail polisi, memurların isim ve resimlerinin yer aldığı pankartlarla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

İsrail'de polisten sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medya paylaşımında, göstericilerin polisleri hedef göstermesinin "kırmızı çizgi" olduğunu belirterek söz konusu memurları tamamıyla desteklediğini açıkladı.