İsrail'de 2 emekli asker hükümeti protesto için eski tankı çalıp, üstüne 'demokrasi' yazdı

İsrail'in, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı'na ilişkin anıttaki tank, hükümetin yargı reformunu protesto eden emekli 2 asker tarafından çalındı. Tank üzerinde "demokrasi" yazılmış halde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de 2 emekli asker, hükümetin yargının yetkilerini kısıtlamayı öngören düzenlemesini protesto etmek için, Suriye'den işgal edilen Golan Tepeleri'ndeki hurda tankı çalarak üzerine "demokrasi" yazdı.

AA'nın aktardığına göre, İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Altı Gün Savaşı'na ilişkin anıt alanından hurda bir tankın çalındığı yönünde ihbar yapıldığı aktarıldı.

Polis birliklerinin ihbarın yapıldığı bölgenin yakınlarında bir kamyona yüklenmiş şekilde buldukları tankın izinsiz olarak "protesto amaçlı çalındığının tespit edildiği" belirtildi.

Tankın yüklendiği kamyonu kullanan kişiler ifade için polis merkezine götürüldü.

İsrail polisinin yayınladığı fotoğraflarda, tankın arka bölümüne İbranice "demokrasi" yazıldığı ve tankın üzerine İsrail bağımsızlık bildirisinin asıldığı paylaşıldı.

İsrail basınındaki haberlere göre, eylemi yapan 68 ve 67 iki İsrailli emekli asker, tankı bir kamyona yükleyerek yaklaşık 40 kilometre taşıdı.

Eylemi yapan kişilerin İsrail'de 1973 savaşında zırhlı birliklerde görev yapan iki emekli asker olduğu ifade edildi.

YÜKSEK MAHKEME'NİN YASALARI İPTAL YETKİSİ ELİNDEN ALINACAK

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını açıklamıştı.

Benyamin Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, hükümet ile yargı kurumları arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olması halinde meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

Yargıçların atanması için yetkili olan "Atama Komitesi"nin üye sayısının da hükümet lehine değiştirilmesi planlanıyor.

İsrail Yüksek Mahkemesinin 18 Ocak'ta Netanyahu hükümetinde birden fazla bakanlık görevi üstlenen Şas lideri Arya Deri'nin "vergi suçlarından hüküm giydiği için" kabinede yer alamayacağına hükmetmesiyle "iktidar-yargı krizi" derinleşmişti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara da hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması"nın bozulması üzerinde toplandığını ifade etmişti. (HABER MERKEZİ)