İsrail-Türkiye ilişkilerinde normalleşme süreci: Karşılıklı büyükelçi atanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Yair Lapid arasındaki telefon görüşmesinde, karşılıklı büyükelçileri geri gönderme kararı aldıkları duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ve Türkiye'nin diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdikleri duyuruldu. İki ülke arasındaki normalleşme sürecinde, Tel Aviv ve Ankara’ya büyükelçilerin geri döneceği belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Lapid arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail ve Türkiye’nin karşılıklı büyükelçilerini geri gönderme kararı aldıkları belirtildi. Açıklamada, “Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

ÇAVUŞOĞLU: BÜYÜKELÇİ ATAMA KARARI ALDIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık" açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Yeni hükümet göreve geldikten ve Herzog seçildikten sonra diyalog süreci başlamıştı. Herzog'un Türkiye ziyareti, daha sonra benim İsrail ziyaretim, Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Ankara ziyaretiyle süreç devam etti. Havacılık alanında bir iş birliği anlaşması imzaladık. Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı gerçekleşecek eylülde. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımların içinde, karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Lapid ile gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da 'Büyükelçilerin atanması konusunda çalışma başlattık' diye bir açıklama yapmıştık. Bu çalışmalar neticesinde İsrail'den de olumlu bir adım geldi. Biz de Türkiye olarak İsrail'e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte atayacağımız büyükelçiler konusunda, isimleri de diğer atayacağımız büyükelçiler listesini de Cumhurbaşkanı'mıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak. İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusu da önemlidir. Diğer taraftan söylediğimiz gibi Filistin, Kudüs ve Gazze'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde de Tel Aviv'de iletilmesi de önemli. Sonuçta hayırlı olsun." 

NE OLMUŞTU?

2010'da yaşanan Mavi Marmara olayından sonra iki ülke büyükelçilerini karşılıklı çekmişti. 2016'da ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmış ve karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. Ancak 2018'de Türkiye, İsrail'in ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açarak 60 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle büyükelçisini istişareler için geri çağırmış ve İsrail'den benzer bir adım atmasını istemişti. Büyükelçiler bir daha Tel Aviv ve Ankara'ya geri dönmediği için o tarihten bu yana iki ülkedeki en üst düzey yetkili 'de facto' olarak maslahatgüzarlar oldu. (DIŞ HABERLER)