İsrail, son kullanma tarihi yaklaşan Pfizer aşılarını elden çıkarıyor

İsrail hükümeti, son kullanma tarihi 31 Temmuz'da dolacak olan Pfizer/BioNTech aşılarını elden çıkarmak için bazı ülkelerle görüştüklerini açıkladı. Görüşme yapılan ülkeler açıklanmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nüfusunun büyük çoğunluğunu korona virüsüne karşı aşılayan İsrail, son kullanma tarihi temmuz sonunda dolacak olan Pfizer/BioNtech aşılarını elden çıkarmak için başka ülkelerle görüştüklerini açıkladı. Haaretz gazetesi, bahsi geçen aşı sayısının 1 milyon doz olduğunu yazdı.

İNGİLTERE İLE ANLAŞAMADILAR

İsrail Sağlık Bakanlığı yetkilisi Hezi Levi, bu konuda İngiltere ile görüştüklerini ama anlaşma sağlanamadığını söyleyerek, "Başka ülkelerle müzakere ediyoruz. Gece gündüz bununla uğraşıyoruz" dedi.

Bir radyo yayında konuşan Levi, söz konusu aşıların son kullanma tarihinin 31 Temmuz'da dolacağını ve herhangi bir anlaşmanın Pfizer'den onay almasının gerekeceğini söyledi. 

REUTERS: TAKAS ANLAŞMASI OLABİLİR

İsrailli bakan, bahsi geçen doz sayısına veya hangi ülkelerle görüştüklerine dair ayrıntı vermedi. Haaretz gazetesi 1 milyon dozdan söz edildiğini yazarken, Reuters ajansı da bir tür takas anlaşmasının söz konusu olabileceğini belirtti.

Pfizer'den bir sözcü ise şirketin, "insanların hastalıktan korunmasına yardımcı olduğu takdirde hükümetler arasındaki olası bağış taleplerini ele almaktan memnuniyet duyacağını" belirtti.  

FİLİSTİNLİLER REDDETMİŞTİ

Filistin Yönetimi geçtiğimiz ay, son kullanma tarihinin çok yaklaşmış olması nedeniyle İsrail'den gelecek 1 milyon doz aşıyı reddetmişti.

İsrail'de aşılama aralık ayında başladı ve en hızlı kampanyalardan biri yürütüldü. Şu an ülkede, 50 yaşın üzerindeki nüfusun neredeyse yüzde 90'ı aşılanmış durumda. Fakat aşı olabilecek yaştaki kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinin hâlâ aşı yaptırmadığı belirtiliyor.

9.3 milyon nüfuslu ülkede, ocak ayında 10 binin üzerinde seyreden günlük vakalar aşılama sonucunda tek basamaklı sayılara düştü. Haziran ortasında Delta varyantı nedeniyle vaka sayılarının artması ise kapalı alanlarda maske zorunluluğu gibi önlemlerin geri getirilmesine yol açtı. (DIŞ HABERLER)