İsrail, Şifa Hastanesi çevresindeki evleri bombaladı: Gazzeliler güneye göç ediyor

İsrail'in Şifa Hastanesi ve çevresine saldırılarının son 4 günde yeniden yoğunlaşmasını üzerine Gazzeliler güney bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

İsrail saldırılarının artmasının sonrasında Filistinliler, Gazze'nin güney bölgelerine ulaşmaya çalışıyor. (Fotoğraf: Anadolu Ajansı)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in, Filistin'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürüyor.

Sabah saatlerinde, saldırılardan kaçan yaklaşık 30 bin kişinin sığındığı Şifa Hastanesi'ne baskın düzenleyen ve ameliyat binasını patlayıcılarla havaya uçuran İsrail ordusu, hastane çevresindeki evleri bombaladı.

Anadolu Ajansı'nın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre, İsrail tankları, Rimal mahallesinde Filistinlilere ait evleri vurdu. Saldırıda çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi ve yaralandı. Binaların çatılarına yerleşen İsrail askerleri de "quadcopter" tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) evleri hedef aldı.

İsrail ayrıca Rimal mahallesinde Gazze'nin farklı bölgelerinden yerlerinden edilmiş onlarca Filistinli ailenin kaldığı Emel Yetim Enstitüsü yakınlarındaki evleri de bombaladı.

Ambulanslar ve sivil savunma araçları, İsrail askerleri tarafından hedef alındıkları için bölgeye giremiyor. 

Ayrıca Şifa Hastanesi çevresindeki Filistinliler de İsrail tarafından dört gündür kuşatma altına tutuluyor, evlerinden çıkamıyor, su ve yiyecek sıkıntısı yaşıyor.

GÜNEYE GÖÇ DEVAM EDİYOR

İsrail ordusunu yeni saldırı dalgası sonrasında hastane sakinleri ile çevrede oturanları göçe zorlamasının ardından bölgede yaşayan Filistinliler, güneye göç etmeye devam ediyor.

Gazze kentine gitmeye çalışan Filistinliler, Gazze Vadisi olarak bilinen nehirden geçti.

'KASITLI OLARAK İLAÇ VE OKSİJENDEN MAHRUM BIRAKILAN 13 HASTA ÖLDÜ'

Gazze'deki hükümetin medya ofisinin Telegram hesabından yapılan açıklamada, Şifa Hastanesi'nde yoğun bakıma ihtiyaç duyan yaklaşık 22 hasta bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun, 4 günden bu yana işgal altında tuttuğu hastanede 13 hastayı ilaç, solüsyon, elektrik, yedek malzeme ve oksijen vermeyerek kasten öldürdüğü" ifade edildi.

Ulaşılan son bilgilere göre yoğun bakımlarda solunum cihazına bağlı 4 hastanın hayatını kaybettiği aktarılırken, bu 4 hastanın söz konusu 13 kişi arasında olup olmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

İsrail ordusunun, hastaları öldürmek için elektriğini keserek oksijeni de durdurduğu, ayrıca doktor ve hemşireleri alıkoyarak departmanlardan uzaklaştırdığı, kıyafetlerini çıkarmaya zorladığı ve hastaneye ulaşmalarını engellediği, hastanede yedek parça, doktor ve hemşire yokluğundan yaraları çürüyen yaralılar ve hastalar bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, hasta ve yaralılara karşı İsrail ordusu tarafından "aç bırakma" yönteminin bir silah olarak kullanıldığı, organize bir şekilde ve kasıtlı olarak soykırım uygulandığı, korkunç ve açık bir şekilde insanlık suçları işlendiği vurgulandı.

Hastalara, yaralılara, sağlık personeline ve Filistin halkına karşı devam eden suçlardan İsrail, ABD yönetimi ve uluslararası toplumun sorumlu olduğu belirtilirken, dünyaya da İsrail'in insanlığa karşı işlediği ve uluslararası hukuku ihlal ettiği suçları kınama çağrısında bulunuldu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: ŞİFA HASTANESİNE ERİŞİM ARTIK İMKANSIZ

Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa Hastanesi ve çevresindeki saldırılardan endişe duyduklarını ve hastaneye erişimin artık imkansız olduğunu belirtti.

Gazze'nin kuzeyinde 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 16'sının yetersiz beslendiğini belirten Ghebreyesus, bu oranın savaştan önce yüzde 1'den daha az olduğunu söyledi. Ghebreyesus, neredeyse tüm ailelerin yetersiz beslendiğini ve yetişkinlerin, çocukların yiyebilmesi için öğünlerini azalttığını aktardı.

Gazze'de çocukların yetersiz beslenme ve hastalıkların yanı sıra su ve sanitasyon eksikliğinin ortak etkileri nedeniyle öldüğünü kaydeden Ghebreyesus, "Bütün bir neslin geleceği ciddi tehlike altında" dedi.

Gazze'nin sağlık sisteminin zarar görmeye devam ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, "DSÖ ve ortakları, sağlık çalışanları ve hastalara ilaç, yakıt ve yiyecek dağıtmak için yüksek riskli görevler yürütüyor. Ancak yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engelleniyor veya reddediliyor" diye konuştu.

Şifa Hastanesi'ndeki sağlık çalışanlarının gözaltına alındığına dair haberler olduğuna da işaret eden Ghebreyesus, DSÖ'nün bugün Şifa Hastanesi'ne gerçekleştirmeyi planlandığı bir yardım misyonunu güvenlik gerekçesiyle iptal ettiğini dile getirdi.

Ghebreyesus, İsrail'e, Gazze'ye daha fazla geçiş kapısı açmasının yanı sıra su, gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardımların girişi ile dağıtımını hızlandırması çağrısında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)