İsrail, Filistin ve Lübnan'da çatışmalar devam ediyor: Gazze'de son 24 saate 369 kişi öldü

İsrail Batı Şeria'daki Nurs Şems Mülteci Kampı'nda 9 Filistinliyi, Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 369 Filistinliyi öldürdü. Lübnan'da Hizbullah ve Kassam Tugayları, İsrail'e yeni saldırılar düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun işgali altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı'na kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda 4 Filistinli hayatını kaybetti.

AA'nın haberine göre, Filistin Sağlık Bakanlığı yazılı açıklama ile Nur Şems Mülteci Kampı'na saldıran İsrail ordusunun 4 Filistinliyi öldürdüğünü aktardı. Hayatını kaybeden Filistinlilerin kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun kamikaze İHA'sıyla saldırı düzenlediğini, kampın girişlerini toprak bariyerlerle kapattığını, ayrıca bazı Filistinlilerle çatışmaya girdiğini söyledi.

İsrail ordusu, dün geceden beri sabah saatlerinden bu yana Batı Şeria'nın kuzeybatısındaki Tulkerim kenti yakınlarındaki Nur Şems Mülteci Kampı'nda saldırı gerçekleştiriyor.

Daha sonra Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Nur Şems Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiği belirtildi.

Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı da 77'ye çıktı.

Öte yandan İsrail polisinden yapılan açıklamada, Nur Şems Mülteci Kampı'nda Filistinlilerle girilen çatışmada 1 polisin öldüğü, 9'unun yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada, Nur Şems Mülteci Kampı'nda dün geceden beri 10 kişinin gözaltına alındığı, kullanıma hazır el yapımı patlayıcıların etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 3 BİN 785'E ÇIKTI

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 369 Filistinlinin öldüğü açıklandı.

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarıyla Gazze'de 484 aileyi katletti ve bu ailelerden toplam 2 bin 776 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 81'i güneydeki güvenli bölgelerden olmak üzere 369 Filistinliyi öldürdü; 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda toplam ölü sayısı 3 bin 785'e, yaralı sayısı da 12 bin 493'e yükseldi.

Saldırılarda yıkılan binaların altında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzlerce Filistinli bulunuyor.

İsrail'in bombaladığı 160 okuldan 19'u kullanılmaz hale gelirken, saldırılarda zarar gören 127 bin 720 haneden 9 bin 500'ünde ikamet etmek mümkün değil.

LÜBNAN-İSRAİL SINIRINDA ÇATIŞMA

İsrail-Lübnan sınırında da çatışmalar devam ediyor.

İsrail ordu sözcülüğü, Lübnan sınırından yaklaşık 20 roket atıldığını açıkladı. Lübnan sınır bölgesindeki Manara beldesi ve Kiryat Shemona kentinde saldırı sirenleri çaldı.

İsrail'in kuzeyinde de Lübnan topraklarından fırlatılan 6 roket nedeniyle saldırı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemleri 1 roketi etkisiz hale getirirken 5 roket açık araziye düştü.

İsrail ordu sözcülüğü ayrıca Lübnan sınırı yakınlarındaki Dvoranit yönüne bir tanksavar füzesi atıldığını, Zarif bölgesine de ateş açıldığını belirtti. İsrail ordusu, saldırıların düzenlendiği bölgeleri hedef aldığını açıkladı.

Lübnan Hizbullahı'ndan yapılan açıklamada ise sınır bölgesindeki 4 kışlaya ve bir gözlem kulesi ile askeri, teknik araçlara saldırı düzenlendiği aktarıldı.

HİZBULLAH VE İSRAİL'DEN YENİ SALDIRILAR

Hizbullah, ülkenin güney sınırı yakınında İsrail'e ait askeri mevzilere saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, öğleden sonra örgüt üyelerinin İsrail ordusuna ait Cel El-Alam, El-Bahri ve Zerit mevzileri ile Şumira Kışlası ve Habd el-Bustan'daki bir gözetleme kulesine doğrudan ve uygun silahlarla saldırı düzenlediği kaydedildi. Açıklamada, mevzilerin isabetli bir şekilde vurulduğu ve teknik ekipmanların bir kısmının imha edildiği belirtildi.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV'nin internet sitesinde paylaşılan açıklamada da İsrail sınırındaki El-Malikiyye askeri noktasına roket ve hafif silahlarla saldırı düzenlendiği ifade edildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde ise İsrail'e ait Manara yerleşim birimine füzeyle saldırı gerçekleştirildiğini akarıldı. Haberde, İsrail'in de Lübnan'a ait Meys el Cebel beldesinin çevresini topçu atışıyla vurarak karşılık verdiği aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'dan 2 antitank füzesiyle Manara yerleşim birimine ve sınırdaki güvenlik tellerine saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi. Saldırıya topçu atışıyla karşılık verilirken ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.

KASSAM TUGAYLARI SALDIRIYI ÜSTLENDİ: 30 ROKET FIRLATTIK

Öte yandan Lübnan'daki Kassam Tugayları, yaptığı açıklamada, İsrail tarafına roketli saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Açıklamada, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyinde yer alan Nehariya ve Şelumi başta olmak üzere Batı Celile'ye doğru 30 roket fırlatıldığı ifade edildi.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim'de başlayan çatışmalarda şu ana kadar 12 Hizbullah üyesi ile 2 İsrail askeri öldü. Sınırdaki çatışmalarda ayrıca Lübnan'da biri gazeteci 3 sivil ve İsrail'de 1 kişi hayatını kaybetti.

Ne olmuştu?

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın (İslami Direniş Hareketi) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında çatışmalar çıkmış ve füze saldırıları düzenlenmişti. (HABER MERKEZİ)