İsrail kimin silahlarıyla öldürüyor?

İsrail'in Gazze'ye saldırmak için kullandığı silahları ağırlıklı olarak ABD ve Almanya'dan aldığı, en çok silan satan ülkeler arasında da onuncu sırada yer aldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre, İsrail dünyaya en çok silah satan ülkeler sıralamasında 10.sırada yer alıyor. Aynı zamanda en çok silah alan ülkeler arasında da üst sıralarda yer alan İsrail, 2011-2020 yılları arasında silahların yüzde 70’ini ABD’den, yüzde 24’ünü Almanya’dan, yüzde 6’sını İtalya’dan satın aldı. Evrensel yazarı Yücel Özdemir, "Bugün Gazze’de yapılan katliamlarda asıl olarak bu üç ülkenin suç ortaklığı söz konusu."  diye yazdı, İsrail savaştıkça ABD ve Alman silah tekellerinin kazandığını belirtti. 

Yücel Özdemir "İsrail kimin silahlarıyla öldürüyor" başlıklı yazısında İsrail'in silah ticaretine ilişkin şu bilgilere yer verdi: 

"Süddeutsche Zeitung’da 17 Ekim günü yayımlanan ‘Alman ve İsrail silah tekelleri nasıl iş birliği yapıyor?’ başlıklı haber, en azından Almanya cephesinden katliamlara verilen desteği çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Örneğin, İsrail’in ‘kendi malı’ diye cepheye sürdüğü ‘Merkava’ tipi panzerlerin motorunu Alman Renk AG ve MTU tekelleri sağlıyor. Renk ayrıca Alman Leopard, İngiliz Challenger ve ABD malı Bradley panzerlerine de motor veriyor.

Alman Hendsoldt tekeli, İsrail silah tekeli Rafael ile yaptığı iş birliği çerçevesinde pek çok teknolojik altyapı sağlıyor. Hedsoldt’un İHA ve SİHA’ların donatımında etkili olduğu biliniyor. Hensoldt yine İsrail’in en önemli silah tekeli Israel Aerospace Industries (IAI) ile de yoğun iş birliği içinde. Merkezi Düsseldorf’ta bulunan Rheinmetall tekeli en modern mermileri üretmek üzere İsrail mühimmat tedarikçisi Uvision ile çalışıyor. Her iki firmanın uzaktan kumandalı, ultra modern bir ‘akıllı mermi’ üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.

Denizaltılar ve savaş gemileri konusunda Almanya’nın İsrail’e desteği 1960’lı yıllara kadar uzanıyor. Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) bu iş birliğinin merkezinde. 2022’de imzalanan bir anlaşmayla üç milyar avro karşılığında İsrail’e Dolphin sınıfından üç yeni denizaltı üretilmesi kararlaştırılmıştı. 2029’a kadar teslim edilecek denizaltıların nükleer başlık taşıma özelliğine sahip olması basına yansıdığı için bir süre tartışma yaşanmıştı.

Gazze savaşının başlamasından sonra ise Almanya askeri desteğini on kat arttırdı. Geçen yıl İsrail’de 32 milyon avro değerinde silah satan Almanya, bu yıl 2 Kasım’a kadar bu miktarı 303 milyon avroya çıkardı. Satışın büyük bölümüne 7 Ekim’de sonra karar verildi. Onay verilenlerin başında ise tank geliyor. Bu da savaşla birlikte Almanya’nın İsrail’i rekor düzeyde silahlandırdığını bir kez daha gösteriyor. İsrail, 2011’de bu yana Almanya’nın Güney Kore, ABD ve Mısır’dan sonra en fazla silah sattığı dördüncü ülke.

ABD’nin suç ortaklığı ise Almanya’dan çok daha büyük.

Gazze’ye atılan bombaların ABD üretimi olduğu konusunda yaygın bir görüş var. Bombaları atan F16’lar da ABD malı. İsrail hava sahasını koruyan ‘Iron Dome’ (Demir Kubbe) de ABD malı. Son yıllarda ABD menşeli silahların bir kısmı İsrail’de de üretilmeye başlandı. İsrail’e en fazla silah satan ABD tekelleri şunlar: Lockheed Martin, Boeing, BAE Systems, Northrop Grumman, General Dynamics, Ametek, UTC Aerospace ve Raytheon.

Üçüncü sırada yer alan İtalya’da limanındaki işçilerin her çatışma ve eylem sırasında silah göndermeye karşı yaptığı eylemler dikkat çekici. İsrail, İtalya’dan asıl olarak füze ve diğer silahları satın alıyor.

Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başlayan savaşın bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimali içermesi en çok yukarıda adı geçen silah tekellerinin işine yaradı. Muhtemel bölgesel savaş borsada Lockheed Martin, Northrop Grumman ve General Dynamics’in hisse senetlerinin değerini uçurdu. Alman silah tekeli Rheinmetall’in Ukrayna savaşıyla birlikte her bir hisse değeri 250 avroya kadar çıkmıştı. İsrail’in Gazze’ye saldırmasından sonra hisseler bir hafta içinde 250 avrodan 270 avroya fırladı. Sadece bir ihtimal dahi silah tekellerinin rekor kârlar elde etmesine yetiyor." (HABER MERKEZİ)