İsrail güçlerinden Gazze'de alıkoyduğu Filistinlilere kötü muamele

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İsrail askerlerinin onlarca Filistinliyi alıkoyduğu ve kendilerini soyunmaya zorlayarak kötü muameleye maruz bıraktığı görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a ve Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırıları devam ederken, sosyal medyada paylaşılan ve BBC tarafından doğrulanan bir videoda, İsrail tarafından gözaltına alınan onlarca Filistinli erkeğin yarı çıplak soyularak kötü muameleye maruz bırakıldığı görüldü. Görüntülerdeki erkekler, iç çamaşırları hariç çıplaktı, yerde diz çökmüştü ve başlarında İsrail askerleri vardı.

BBC'nin haberine göre, İsrail güçleri tarafından alıkonulan Filistinlilerin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesinde olduğu tahmin ediliyor. Yerel basına yansıyan haberlere göre, gözaltına alınanlar arasında bir gazeteci de bulunuyor. Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü de Gazze'de gözaltına alınan onlarca erkek arasında doktorlar, akademisyenler, gazeteciler ve yaşlıların olduğunu açıkladı.

IDF: YÜZLERCE KİŞİ ASKERLER VE ŞİN BET TARAFINDAN SORGULANIYOR

Paylaşılan videoda onlarca erkeğin bir kaldırıma dizildiği, ayakkabılarını çıkarmalarının söylendiği görülüyor. Bu esnada İsrail askerleri ve zırhlı araçları gözaltındaki kişilerin başında nöbet tutuyor. Paylaşılan diğer görüntülerde ise Filistinli erkeklerin askeri kamyonlarla götürüldüğü görülüyor. İsrail basını, bu kişilerin teslim olan Hamas mensupları olduğunu iddia etse de bu iddia bağımsız kaynaklardan teyit edilmedi.

BBC'nin doğrulayamadığını belirttiği bir diğer görüntüde ise gözleri bağlı erkeklerin buldozerle büyük bir delik açılmış kumun üstünde dizlerinin üzerinde olduğu görülüyor.

İsrail Savuma Kuvvetleri (IDF) görüntülerle ilgili doğrudan yorumda bulunmazken, IDF Sözcüsü Daniel Hagari, 7 Aralık Perşembe günü yaptığı açıklamada 'IDF savaşçılarının ve iç istihbarat örgütü Şin Bet'in yüzlerce terör şüphelisini gözaltına aldığını ve sorguladığını' söylemişti.

GAZETECİ AL KAHLOUT DA GÖZALTINA ALINANLAR ARASINDA

Hagari, bu kişilerin çoğunun son 24 saat içinde İsrail güçlerine teslim olduğunu, bu kişilerden sorgular sırasında alınan istihbaratın savaşa devam etmek için kullanılacağını söyledi.

Al-Araby al-Jadeed için çalışan gazeteci Diaa El Kahlout'un da gözaltına alınanlar arasında olduğu bildirildi. Haber sitesi, konuya ilişkin açıklamasında, Al Kahlout'un, erkek kardeşleri, akrabaları ve diğer sivillerle birlikte Beyt Lahiya'da İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Al-Araby al-Jadeed, açıklamasında, yaşananları kınayarak, gazetecinin 'küçük düşürücü bir biçimde' alıkonduğunu belirtti.

'VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNÜ İHLAL EDEN ARAMALARA MARUZ KALDILAR'

Haber sitesi, konuya ilişkin açıklamasında ayrıca erkeklerin kıyafetlerini çıkarmaya zorlandığını, kişinin vücut bütünlüğünü ihlal eden bir şekilde üzerlerinin arandığını ve onur kırıcı muameleye maruz bırakıldıklarını aktardı. Bu kişilerin ardından açıklanmayan yerlere götürüldüğü belirtildi. (DIŞ HABERLER)