İsrail, Gazze'nin güneyini vurdu: 'Deyr El Balah, Han Yunus... Peki sonra nereye?'

İsrail saldırılarının ilk günlerinde kuzeyden güneydeki Han Yunus’a gelen 80 yaşındaki bir Gazzeli, “Geriye kaybetmekten korkacağım bir şey kalmadı. Geriye ağlayacak ne kaldı?” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan ve 7 gün boyunca devam eden geçici ateşkesin sona ermesiyle İsrail, Gazze Şeridi’ne yeniden saldırmaya başladı. İsrail’in daha önce 'güvenli' dediği ve sivillerin gelebileceğini söylediği Gazze Şeridi’nin güneyi de saldırıların hedefi oldu. 

Reuters'ın haberine göre, İsrail’in hava saldırıları ve top atışları Han Yunus'ta yoğunlaşıyor. Güneydeki bu kentin nüfusu ise son haftalarda İsrail’in tahliye edilmesini talep ettiği kuzeyden gelen yüz binlerce Gazzeliyle birlikte artmış durumda. Burada bazı kişiler çadırlarda, diğerleri ise okullarda kalıyor. Bazı insanlar merdivenlerde, bazıları ise şehirde halen açık olan çok az hastanenin dışında yatıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de dün yaptığı açıklamada, bölgedeki hastanelerden birini ‘korku filmi gibi’ diye anlatmıştı.

‘GERİYE KAYBETMEKTEN KORKACAĞIM BİR ŞEY KALMADI’

İsrail ordusu, saldırıların yeniden başladığı 1 Aralık Cuma günü Gazze’ye attığı broşürlerde, daha önce ‘güvenli bölge’ olduğu söylediği Han Yunus’un ‘savaş alanı’ olduğunu belirtmiş, burada yaşayanlardan daha da güneye, Mısır sınırındaki Refah’a gitmelerini istemişti. Çatışmaların başında kuzeyden buraya göçen 80 yaşındaki Abu Wael Nasrallah, İsrail ordusunun son tahliye emrini, “Bu, saçmalık” sözleriyle anlattı. 

Halihazırda kendisinin ve ailesinin her şeyini kaybettiğini anlatan Nasrallah, bu sebeple oldukları yerde kalmayı sürdüreceklerini söyledi. Nasrallah, “Geriye kaybetmekten korkacağım bir şey kalmadı. Evimiz gitti, malımız mülkümüz gitti, paramız gitti, oğullarımız öldü, bazıları engelli (kaldı). Geriye ağlayacak ne kaldı ki?” diye konuştu.

‘GELDİĞİMDEN BU YANA YAŞADIĞIM EN KORKUNÇ GECE’

Adının Samira olduğunu söyleyen dört çocuk annesi bir kadın da kasımda İsrail’in bombardımanının ardından çocuklarıyla birlikte Gazze'den bölgenin güneyine göçtüklerini anlattı. Şimdi Han Yunus’ta arkadaşlarıyla birlikte bir eve sığındıklarını söyleyen Samira, dün gecenin geldiğinden bu yana yaşadığı en korkunç gece olduğunu söyledi.

Samira ve Han Yunus’ta yaşayan diğerleri, burada ve komşu kent Deyr El Balah’taki bombardımanların şiddetlenmesinin İsrail’in kara harekatı başlatacağının işareti olabileceği görüşünde. Adının Yamen olduğunu söyleyen bir kişi, kendisinin, eşinin ve altı çocuklarının haftalar önce kuzeyden göçtüğünü ve bir okulda uyduklarını anlattı.

“Deyr El Balah’tan, Han Yunus’tan sonra nereye?” diye soran Yamen, “Ailemi nereye götüreceğimi bilmiyorum” diye konuştu.

BM: GAZZE HALKININ YÜZDE 80’İ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre, Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,2 milyon insanın 1,8 milyonu, yani yaklaşık yüzde 80’i İsrail’in 7 Ekim'de başlayan saldırıları ve tahliye çağrıları sonucu yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, bugün de X sosyal medya platformundan yaptığı Arapça açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye, Şucaiyye, Zeytun ve Eski Şehir bölgelerinde yaşayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini ve güneye gitmelerini istedi. (DIŞ HABERLER)