İsrail basınında 'Gazze'de toplu gözaltı' fotoğrafı

İsrail'in Kanal 12 televizyonundan bir gazeteci Gazze'de İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığını söylediği kişilerin fotoğrafını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde gözaltına aldığı onlarca erkeği çıplak bir şekilde alıkoyduğu fotoğrafların basına yansımasının ardından İsrail medyasında paylaşılan bir 'toplu gözaltı' fotoğrafı daha tepkiye neden oldu. İsrail'in Kanal 12 televizyonundan Nir Debori, bazı Filistinli erkeklerin İsrailli bir askeri tuttuğu spot ışığın önünde durduğu fotoğrafı "Gazze'de tutukluların gözaltı" notuyla paylaştı.

Fotoğraf, ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesinden Görsel İncelemeler sorumlusu - gazeteci Aric Toler tarafından sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşılmasıyla gündeme geldi. Toler, Telegram linkiyle birlikte paylaştığı ilk mesajında, "İsrail Kanal 12 (televizyonu) (gazeteci Nir Debori aracılığıyla) Gazze Şeridi'ndeki 'tutukluların toplu gözaltı' haberini geçiyor. Henüz coğrafi konum veya başka detay yok" dedi.

'AYNI TİŞÖRTLERİ GİYİYOR OLMALARI GARİP...'

Toler, daha sonra Kanal 12 internet sitesinden aldığı bir ekran görüntüsü ve yapılan otomatik çeviriyle paylaştığı ikinci mesajında ise "Gözaltındaki çoğu kişinin aynı tişörtü giyiyor olması biraz tuhaf: Sadece tahminde bulunuyorum: Son dönemde İsrailli yetkililer artık gözaltındaki kişileri soyup fotoğraflamayacaklarını söylemişti. Yani belki de bu tişörtleri arandıktan sonra giymeleri için getirmişlerdir" ifadelerini kullandı. 

Toler'in paylaşımının altında yapılan bazı yorumlarda ise söz konusu fotoğrafın montaj olabileceği, fotoğraftaki açı ve boyutların gerçek durmadığı yorumları yapıldı. 

GAZZE'DE ALIKONAN ONLARCA FİLİSTİNLİYE KÖTÜ MUAMELE

İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a ve Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırıları devam ederken, sosyal medyada paylaşılan ve BBC tarafından doğrulanan bir videoda, İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan onlarca Filistinli erkeğin yarı çıplak soyularak kötü muameleye maruz bırakıldığı görülmüştü. Görüntülerdeki erkekler, iç çamaşırları hariç çıplaktı, yerde diz çökmüştü ve başlarında İsrail askerleri vardı.

Paylaşılan videoda onlarca erkeğin bir kaldırıma dizildiği, ayakkabılarını çıkarmalarının söylendiği görülüyordu. Bu esnada İsrail askerleri ve zırhlı araçları gözaltındaki kişilerin başında nöbet tutuyordu. Paylaşılan diğer görüntülerde ise Filistinli erkeklerin askeri kamyonlarla götürüldüğü görülüyordu. İsrail basını, bu kişilerin teslim olan Hamas mensupları olduğunu iddia etse de bu iddia bağımsız kaynaklardan teyit edilememiş, bu kişilerin arasında doktorlar, akademisyenler, gazeteciler ve yaşlıların da olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)