Isparta'da bitmeyen elektrik kesintisi: Yiyecekler bozuldu

Isparta'da 48 saati bulan elektrik kesintileri yaşanıyor. Duruma tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, "iktidar, Isparta’da da vatandaşlarımızı mum ve gaz lambasına mahkum etti" dedi.

Isparta'da son günlerde yoğun kar yağışı yaşandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Isparta’da 48 saati bulan elektrik kesintisi nedeniyle halkın mağdur olduğunu belirtti. İktidarın yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’de elektrik hizmetinin artık ne kesintisiz ne de ucuz olduğunu kaydeden CHP’li Akın, “Enerji arz güvenliği krizini henüz çözemeyen ve sanayide üretimin durmasına neden olan iktidar 500 bin nüfuslu Isparta’da da vatandaşlarımızı mum ve gaz lambasına mahkûm etti” dedi.

'ELEKTRİK KESİNTİLERİ BAZI BÖLGELERDE 48 SAATİ BULDU'

Akın yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Ucuz ve kaliteli olacağı vaadiyle elektrik dağıtımının  özelleştirilmesi geçtiğimiz kış aylarında olduğu gibi bu yıl kış aylarında da yine uzun süreli kesintilere neden oldu. Soğuk havalarda en çok ihtiyaç duyulduğu zamanda Isparta’nın pek çok bölgesinde 48 saate varan elektrik kesintileri elektrik dağıtım altyapısının iflas ettiğinin göstergesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yalnızca mum ve gaz lambası olduğunu söylemesinden yalnızca bir gün sonra Isparta’da başlayan elektrik kesintileri dün itibariyle bazı bölgelerde 48 saati buldu. İktidar 2022 yılında nüfusu 500 bini bulan Isparta’da pek çok mahallede 10 binlerce vatandaşımızı kara kışta elektriksiz bıraktı. Yalnızca iki hafta önce Türkiye genelinde yaşanan arz güvenliği krizinin yarattığı sıkıntılar henüz çözülmemişken, bugün Isparta’nın pek çok bölgesine elektrik verilemiyor.”

'DAĞITIM HATLARI NİTELİKLİ ŞEKİLDE ÇALIŞMIYOR'

Akın, Isparta genelinde yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinin en büyük nedeninin dağıtım hatlarının nitelikli bir şekilde çalışır durumda olmamasından kaynaklandığına işaret etti. Akın açıklamanın devamında şunları belirtti: “Kaliteli olacağı ve elektriğin ucuzlayacağı vaadiyle yapılan özelleştirmeler 2022 yılında yarım milyon nüfusa sahip Isparta’yı elektriksiz bıraktı. Elektrik kesintilerine neden olan alt yapı arızalarını gidermek ve dağıtım sisteminin nitelikli bir şekilde çalışır durumda olması özelleştirilen dağıtım şirketlerinin sorumlulukları arasında bulunuyor. TEDAŞ’ın yapması gereken yıllık kontrolleri yapmadığı Sayıştay tarafından da tespit edilmişken, ne EPDK ne Enerji Bakanlığı milletin milyarlarca lirasını kasalarına koyan şirketleri yeteri kadar denetliyor.” Elektrik kesintisi nedeniyle soğuk zincirinin kırıldığını ve yiyeceklerin bozulduğunu kaydeden Akın, "Kesinti nedeniyle hem ticarethanelerde hem de konutlardaki soğuk zinciri kırıldı. Buzdolabında gıda muhafaza eden vatandaşlar mağdur oldu. Derin dondurucudaki yiyecekler bozuldu. Hava sıcaklığının eksi derecelerde olduğu bir dönemde elektrik kesintisi nedeniyle vatandaşlarımız ısınma ihtiyaçlarını da karşılayamadı. Isparta’da tıbbi cihaz desteğiyle yaşamını sürdüren vatandaşlarımız da kesinti nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadı" ifadelerini kullandı.

ISPARTA VALİLİĞİ: İLERLEYEN SAATLERDE ELEKTRİK VERİLECEK

Öte yandan Isparta Valiliği bir açıklama yaparak günün ilerleyen saatlerinde şehre elektrik verileceğini belirtti. Valilik açıklamasında şöyle denildi: "Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi verilememektedir. İl ve ilçelerimizin aynı anda tamamına elektrik verilememesinden kaynaklı aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntıları halen yaşanmaktadır. Elektrik enerjisinin en kısa zamanda verilebilmesi için, TEDAŞ, TEİAŞ ve Akdeniz İletişim AŞ. olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar, ilave olarak çevre illerden de gelen takviye ekip ve yeteri sayıda araçla çalışmalarını aralıksız devam ettirmektedirler. Enerji nakil hatlarında meydana gelen yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması, 1 metreye ulaşan kar kalınlığı ve ulaşılmasındaki zorluklar nedeniyle arızaların giderilmesinde ve şehrimizin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikmelere sebep olmaktadır. Bazı bölgeler ise geçici olarak jeneratörlerle desteklenmektedir. Aralıksız devam eden bu çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacaktır.” (HABER MERKEZİ)