İspanya'da çalışanlar ayda 5 gün regl izni hakkı elde etti

İspanya'da iş yerlerinde ayda beş gün regl izni uygulanması yasal hale getiriliyor. 16 ve 17 yaşındakilerin kürtaj olabilmesi için ailelerinden izin alma şartı da kaldırılıyor.

İspanyalı kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Madrid'de düzenlenen bir eyleme katılıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da kürtaj hakkının genişletilmesi ve iş yerlerinde aylık regl izin günlerinin belirlenmesi için uzun süredir yürütülen kampanyalar sonuç verdi. Hükümet tarafından hazırlanan yasal düzenleme onaylanması için gelecek hafta kabineye sunulacak. 

Buna göre, iş yerlerinde regl bir sağlık durumu olarak kabul edilecek ve çalışanlara ayda 5 güne kadar regl izni verilecek. Yasal düzenleme menstrual dönem ürünlerindeki KDV'nin kaldırılmasını da içeriyor.

The Guardian'ın haberine göre, 16 ve 17 yaşındakilerin kürtaj olabilmesi için ailelerinden izin alma şartının kaldırılması da yasal düzenlemede yer alıyor. İlgili yasa, kürtajın tüm devlet sağlık kurumları tarafından yapılabilmesini de sağlıyor. İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero, “Hamilelik halinin gönüllü olarak sonlandırılması işlemi, tüm devlet hastanelerinde garanti altına alınacak” açıklaması yaptı. 

İspanya Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği'nin yayınladığı verilere göre, ülkedeki her üç kadından biri regl döneminde şiddetli ağrılarla karşı karşıya kalıyor. Cinsiyet eşitliğinden sorumlu devlet bakanı Ángela Rodríguez, mart ayında yaptığı açıklamada, iş yerlerinde regl izni uygulanmasıyla ilgili talepleri dikkate aldıklarını belirterek “Tıbbi olarak çözülemeyen bir problem olduğunda, geçici olarak hastalık izni almanın çok mantıklı olduğunu düşünüyoruz” demişti. (DIŞ HABERLER)