İspanya meclisi Baskça, Katalanca ve Galiçyaca kullanımını kabul etti

İspanya meclisinde yapılan oylamada Baskça, Katalanca ve Galiçyaca'nın meclis içinde kalıcı olarak kullanılmasını garanti altına alan yönetmelik değişikliği 170'e karşı 180 oyla kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya Meclisi, İspanyolca dışında ülkenin resmi ortak dilleri Baskça, Katalanca ve Galiçyaca'nın meclis içinde kalıcı olarak kullanılmasını garanti altına alan yönetmelik değişikliğini oy çokluğuyla kabul etti. Bu üç dilin mecliste kullanımıyla ilgili değişiklik önergesi 170'e karşı 180 oyla kabul edildi. Meclisteki oylamada, Bask, Katalan ve Galiçya'daki partiler değişikliğe 'evet' derken, birinci parti konumundaki Halk Partisi (PP), faşist Vox  partisi ve Navarra Halk Birliği (UPN) değişikliğe karşı oy kullandı.

19 EYLÜL'DEN BU YANA MECLİSTE KULLANILIYOR

İspanya Meclis Divanı'nın kararıyla ortak diller, 19 Eylül'den bu yana mecliste kullanılmaya başlanmış ve bunun için meclise tercüman ve yeni teknik ekipman alınmıştı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, bugün mecliste yapılan oylama sonrasında sosyal medya hesabından açıklama yapan Vox lideri Santiago Abascal, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez'i 'ayrılıkçılarla birlikte darbeye hazırlanmak, meclisi ve mahkemeleri küçük düşürmek, kaçaklarla pazarlık yapmakla' suçladı.

İspanya'da resmi ortak diller Baskça, Katalanca, Galiçyaca ve Valensiyaca özerk bölgelerin yerel parlamentolarında ve resmi kurumlarında konuşulup okullarda öğretiliyor. Bu dillerin mecliste kullanılması, 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimler sonrasında oluşan hükümet kurma sorunundan sonra gündeme gelmişti. Ayrılıkçı Katalan partiler, olası bir sol koalisyon hükümeti kurulmasına destek vermek için ortak dillerin mecliste kullanımını ve ayrılıkçı Katalan siyasetçiler için af çıkartılmasını şart koşmuştu.

'KATALONYA'DAKİ NORMALLEŞME POLİTİKASINA SADIK KALACAĞIM'

Kral 6'ncı Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen PP lideri Alberto Nunez Feijoo'nun, 26-27 Eylül'de meclisten isteyeceği güven oyunu alamaması ve hükümeti kurma görevinin Sanchez'e geçmesi bekleniyor. Sumar'la koalisyon kurabilmek için ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerle görüşmelerini sürdüren Sanchez, "Katalonya'daki normalleşme politikasına sadık kalacağım" diyerek olası bir af için de yeşil ışık yaktı.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) liderlerinden olan ve 1 Ekim 2017'de Katalonya'daki bağımsızlık referandumundan dolayı siyaset yasağı bulunan Oriol Junqueras da hafta başında yaptığı açıklamada, "Af konusunda anlaşıldı" demişti. İspanya'nın ana gündemi olan Katalan siyasetçilere af getirilmesi konusu bir taraftan anayasallık diğer taraftan da sağ partiler tarafından ulusal egemenlik üzerinden tartışılıyor. PP, 24 Eylül pazar günü Madrid'de olası bir affa karşı büyük bir gösteri yapacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)