İSO açıkladı: İmalatta koşullar 3 aydır bozulmaya işaret ediyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, mayısta 49,2 düzeyinde gerçekleşti. İSO, imalat sektöründe faaliyet koşullarının üst üste üçüncü ay bozulduğuna işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İSO Türkiye İmalat PMI Mayıs 2022 Raporu ile Türkiye Sektörel PMI Raporu açıklandı. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat satınalma yöneticileri endeksi, mayısta bir önceki aya göre yatay seyrederek 49,2 değerini aldı. Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya, bu eşik seviyenin üzeri ise büyümeye işaret ediyor.

YAVAŞLAMA EĞİLİMİ ÜRETİMDE 6 AYA, YENİ SİPARİŞLERDE 8 AYA ULAŞTI

İstanbul Sanayi Odası'nın değerlendirmesine göre; talepte devam eden durağan seyir, mayıs ayında hem üretim hem de yeni siparişlerin ivme kaybetmesine neden oldu. Böylece yavaşlama eğilimi üretimde 6 aya, yeni siparişlerde 8 aya ulaştı. Bu arada yeni ihracat siparişlerinde son iki yılın en hızlı düşüşü yaşanırken bazı firmalar Avrupa’daki ekonomik yavaşlamaya dikkat çekti. 

ÜRÜN STOKLARI ARTIYOR

İmalat sektöründe istihdamdaki artış ılımlı düzeyde gerçekleşmekle birlikte trend olarak 24 aya ulaştı. Mayısta yeni siparişlerin yavaşlaması ve istihdamın artmaya devam etmesi firmaların birikmiş işlerini azaltabilmelerini sağladı. Ancak yeni ihracat siparişlerindeki zayıflık, stok seviyelerindeki artışı destekledi. Girdi stokları son altı ayda ilk kez artarken nihai ürün stokları sekiz aylık düşüşün ardından toparlanma gösterdi. Nihai ürün stoklarındaki artış Eylül 2015’ten beri en yüksek hızda kaydedildi. 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Son aylarda yaşanan zorluklar, Türk imalat sektöründeki talebin mayıs ayında da durağan kalmasına yol açtı. Firmalar, Avrupa’daki ekonomik yavaşlama nedeniyle yeni ihracat siparişi almakta zorlandı. Bununla birlikte iş yapma koşullarının yakında iyileşmeye başlayabileceği yönünde bazı sinyaller dikkat çekti. Örneğin tedarik zincirlerindeki aksamalar Eylül 2020’den beri en sınırlı düzeyde gerçekleşirken maliyet enflasyonu üst üste beşinci ay geriledi. Bu kısmi iyileşmelerin siparişlerde yeniden büyümeyle sonuçlanması durumunda, istihdamda süregelen artış trendi firmaların bu sürece hazır olmasını sağlayacak.” (EKONOMİ SERVİSİ)