İsmail Beşikci Vakfı 2022’ye hazır

İsmail Beşikci Vakfı (İBV), Yönetim Kurulu Başkanı Mükrime Tepe, vakfın pandemi koşullarına rağmen yoğun geçen 2021'deki çalışma temposunu 2022'de daha da artırma gayretinde olacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Öztekin Çaçan

DUVAR - İsmail Beşikci Vakfı yönetim kurulu başkanı Mükrime Tepe ‘2021 yılı faaliyet raporu’ nun basım aşamasına geldiğini ve 2022 faaliyet program taslağı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Vakfın 2022 programından bahseden Tepe, bahar ve güz akademilerinin devam edeceğini ‘Teras Etkinliklerini’ ve seminer programlarını; Kürt tarihinin ana kaynaklarının ortaya çıkarılması ile ilgili çalışmaları genişletilerek sürdürmeyi düşündüklerini belirtiyor. İki yıl önce başlatılan doktora bursunun sayısını da artırmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

Bunların yanında Tepe ve Başkan Yardımcısı Hasan Alıcı, 2020-21 yılı içerisinde ‘’Müzisyen ve Tiyatrocular özelinde Kürt Sanatçılara Yönelik Hak İhlalleri Raporu’’ ile akademik alanda yaşanan hak ihlalleri içeren, ‘’Türkiye Üniversitelerinde Kürt Çalışmaları Alanında Yaşanan Akademik Hak İhlalleri Raporu’’ ile ‘’Akademik Hak İhlalleri Medya Tarama Raporu’’ isimleriyle yayınlanan çalışmaların, önemsenmesi gerektiğini belirtiyorlar. AB desteğiyle yapılan bu çalışmaların, uluslararası standartlarda hazırlandığını ekliyorlar.

Hasan Alıcı ise 2022’de yeni yönetim döneminde İBV’nin faaliyetlerini daha geniş kitlelere ulaştırma gayreti içerisinde olacağını dillendiriyor. Gerek Tepe gerek Alıcı, vakfın, yıllar içerisinde ciddi bir birikime sahip olduğunu hatırlatarak ‘‘günümüzde sosyal ve dijital medya üzerinden daha fazla insana ulaşmanın önünün açıldığını’’ dile getiriyorlar. Faaliyetlerini sosyal medyaya taşıma konusunda ‘‘Kürt STK’ları içerisinde sosyal medyayı aktif kullanan STK’lardan biriyiz’’ diyerek, ‘’üretilen içeriklere daha fazla insanın erişim sağlanması için çaba sarf etmeliyiz’’ diye ekliyorlar.

Kürt Tarihi Dergisi gibi popüler tarih alanında yayınlarının devam edeceğini belirten Tepe ve Alıcı, dergi için 2020’de başlattıkları online etkinlikleri, ‘Kürt Tarihi Dergisi Canlı Yayın Serisi’ yayınlarıyla başlayan ‘’dijitalleşme’’ çabalarını 2022’de daha yoğunlaştırmayı düşündüklerini belirtiyorlar.

İsmail Beşikci Vakfı yönetimi, 2 yılda bir mütevelli heyeti tarafından atanan 5 asil 3 yedek üyeden oluşuyor. Mükrime Tepe, ‘‘yedek /asil ayrımı yapmaksızın çalışmalara birlikte katkı sunduklarını, ‘‘örnek bir uyum içinde’’ olduklarını ekliyor. Tepe ve Alıcı, projelerin, çalışmaların, gerek mütevelli heyeti gerekse de yönetim kurulu tarafından desteklenerek topluma sunulduğunu dile getiriyorlar. Mükrime Tepe, Mütevelli heyet ile yönetim kurulunun, yirmili yaşlarda olan üyeleri birlikte düşünüldüğünde, ‘‘yaşayan üç kuşak bir arada çalışıyoruz’’ diyor.

Kürt sorununa yaptığı katkıları bilinen İsmail Beşikci'nin misyonunun ve öneminin farkında olduklarını belirten Alıcı ve Tepe, İBV programlarının en temel ilkesinin Beşikci'nin akademik nosyonunu devam ettirecek ‘‘kalıcı çalışmalar’’ olduğunu dile getiriyorlar. Bu sebeple akademik doktora çalışmalarına, Kürt tarihinin ana kaynaklarına özel ilgi göstermeyi düşündüklerini belirtiyorlar.

Mükrime Tepe ‘’Arşiv çalışmaları da önemsediğimiz konulardan birisidir, olabilirse İran kütüphanelerine yönelmeyi, İran’da ki Kürtler, Kürt arşivleri üzerinde çalışmayı, İran ile ilgili doktora çalışmalarını desteklemeyi çok istiyoruz’’ diyor.

Tepe ve Alıcı, 2022 ve sonrası yıllar için bir diğer ana amaçlarının, İBV’'nin uzun yıllar faaliyet yürütebilen. ‘‘Sürdürülebilir’’ bir vakıf olabilmesi için kaynak bulmak geliştirmek ve yaratmak olduğunu dile getiriyorlar. Kürtlerin, sivil alanına yönelik ciddi çalışmalar yapan kuruluşlar başta olmak üzere, bütün kişi ve kuruluşlara çağrı yaparak ‘‘işbirliğine kapımız açık’’ diyorlar.