İslami Cihad'dan İsrail'in 'hastane saldırısı' iddiasına yalanlama

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nde 500'den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıdan sorumlu tuttuğu İslami Cihad, iddiaların 'asılsız ve gerçek dışı' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İslami Cihad, 17 Ekim Çarşamba akşamı Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladıkları ve 500'den fazla kişinin ölümüne yol açtıkları yönündeki İsrail iddiaları hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, iddiaların 'asılsız olduğu' belirtildi.

'İSRAİLLİ YETKİLİLER MEDYADA BU TEHDİTLERİ TEKRARLIYORDU'

AA'nın aktardığına göre, İslami Cihad'dan yapılan açıklamada, "İslami Cihad, Gazze'deki diğer direniş güçleri gibi ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır" denildi. İsrailli yetkililerin, hareketin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldığı yönündeki iddialarını 'asılsız ve gerçek dışı' olduğu savunulan açıklamada, 'birkaç İsrailli yetkilinin günlerdir bu tehditleri medya aracılığıyla tekrarladığına' işaret edildi.

Reuters haber ajansı da saldırının yaşandığı 17 Ekim akşamı paylaştığı haberinde, İslami Cihad'ın 'başarısız füze saldırısı' iddiasını reddettiğini duyurmuştu.

 İSRAİL NE SÖYLÜYOR?

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 17 Ekim akşamı Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen, en az 500 sivilin hayatını kaybettiği saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. İsrail ise saldırıdan İslami Cihad'ın sorumlu olduğunu iddia etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın uçağının İsrail'e inmesinden önce bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının ardından yaptıkları incelemenin sonuçlarını paylaşarak, 'İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) hava, kara ya da denizden, hastaneye isabet eden' bir saldırısının olmadığını teyit ettiklerini ileri sürdü. 

İSRAİL SES KAYDI YAYINLADI

Hastanenin çevresindeki binalarda herhangi bir yapısal hasar olmadığını savunan Hagari, 'bir hava saldırısıyla tutarlı herhangi bir kraterin de bulunmadığını' iddia etti. Bölgedeki patlamanın büyüklüğünü açıklaması istenen Hagari, bunun 'harcanmamış roket yakıtının ateş alması ile tutarlı olduğu' iddiasını dile getirdi. Hagari, "Bu hasarın büyük bir kısmı roket yakıtından kaynaklanıyordu, savaş başlığından değil" diye konuştu. Hamas'ı patlama sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısını 'şişirmek' ile de suçlayan Hagari, bu bilginin ve patlamaya neyin sebep olduğunun 'bu kadar hızlı bir şekilde bilinemeyeceğini' savundu.

Son 11 gün içinde Gazze'den ateşlenen 450 kadar roketin kısa düşerek Gazze Şeridi içine isabet ettiğini kaydeden ordu sözcüsü, "Teröristlerin roketlerin yanlış ateşlendiğiyle ilgili konuşması hakkında istihbarata sahibiz" ifadelerini kullandı. İsrail'in radar sisteminin Gazze'den atılan roketleri takip ettiğini söyleyen Hagari, roket fırlatma işleminin başarısızlığını gösteren iki bağımsız video olduğunu da iddia etti. (DIŞ HABERLER)