İskoçya Başbakanı'ndan 'Erdoğan' açıklaması: 'İnsan haklarını da gündeme getireceğim'

Erdoğan ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı'nı İskoçya'ya davet etmesi sebebiyle eleştirilen Yusuf, ülkeye gelmesi halinde diğer liderlerle yaptığı gibi insan haklarını da gündeme getireceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un Aralık 2023'te Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) iklim konferansı COP28 sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı İskoçya'ya davet ettiği ortaya çıktı. Yusuf ve Erdoğan'ın görüşmesi, Yusuf'un liderlik ettiği İskoç Ulusal Parti (SNP) içinde 'Erdoğan'ın Kürtlere muamelesine ilişkin endişeler' sebebiyle tartışma yaratırken, Yusuf, Erdoğan'la görüşmesi sırasında 'insan hakları konusundaki endişeleri' de gündeme getireceğini söyledi.

BBC'nin haberine göre, İskoçya Başbakanı Yusuf'un Erdoğan'a davetinin COP28'deki görüşmeleri sırasında yapıldığı, The Herald'ın bilgi edinme talebi üzerine İskoçya'da yayın yapan günlük gazeteye yapılan açıklamayla ortaya çıktı. İskoçya'daki hükümet ortağı Yeşiller tarafından da eleştirilen davete ilişkin konuşan Başbakan Yusuf ise konuya ilişkin Holyrood'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir dahaki sefere Birleşik Krallık'a geldiğinde neden İskoçya'ya gelmediğini sordum" ifadelerini kullandı.

YUSUF, DAVETİN 'GAZZE'DEN TAHLİYE'YLE BAĞLANTISINI REDDETTİ

"İskoçya neden bir NATO müttefiki ve elbette birlikte iş ve ticaret yapmak isteyeceğimiz biriyle ile ilişki içinde olmaya çalışmasın?" diye soran Hamza Yusuf, dünya liderleriyle ne zaman görüşürse yaptığı gibi bu görüşmede de insan hakları endişelerini dile getireceğini söyledi. Yusuf, "Ancak şunu söylemeliyim ki bunu elbette kendimizin de diğer ülkeler gibi bir insan hakları yolculuğunda olduğumuzun bilincinde olarak yapıyorum" diye konuştu. 

COP28'deki görüşmenin ardından basına yansıyan haberlerde, Yusuf ve Erdoğan'ın, İsrail-Hamas çatışmalarını ve haftalarca İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de mahsur kalan eşinin anne-babasının durumunu ele aldıkları ifade edilmişti. Sonraki dönemde Yusuf'un eşinin dört aile üyesinin Türkiye'nin geçici koruma statüsü sağlamasının ardından Gazze'den çıkabildiği haberleri basına yansırken, İskoçya Başbakanı, Erdoğan'a olan davetinin, aile üyelerinin Gazze'den tahliyesiyle ilgili olduğu iddiasını reddetti.

'İSKOÇ KAMUOYU BUNU SORGULAYACAK'

İskoçya Yeşiller Partisi'nden milletvekili Ross Greer, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'yi 'Kürtlere etnik temizlik' yapmakla suçlamış, muhalif siyasetçilerin 'saçma sapan suçlamalarla hapsedildiğini' söylemiş ve bağımsız medya ile insan hakları örgütlerinin kapatıldığına dikkat çekmişti. 

İskoçya'nın Muhafazakar dışişleri sözcüsü Donald Cameron da 'özellikle bir dizi konudaki sicili düşünüldüğünde, kamuoyunun Hamza Yusuf'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İskoçya'ya davet etmesinin çizgiyi aşıp aşmadığını sorgulayacağını' savunmuştu.

Erdoğan, son olarak 2018 yılında Birleşik Krallık'a üç günlük resmi bir ziyaret yapmış ve bu ziyaret sırasında dönemin kraliçesi 2. Elizabeth ile de Buckingham Sarayı'nda bir görüşme gerçekleştirmişti. Erdoğan, dönemin başbakanı Theresa May ile de bir araya gelmişti. (DIŞ HABERLER)