İskoçya Başbakanı Yusuf yemin ederek göreve başladı: 'En güzel günler önümüzde'

Yüksek Mahkeme'de düzenlenen yemin töreni öncesinde bir konuşma yapan İskoçya'nın yeni başbakanı Hamza Yusuf, "İskoçya'nın en güzel günleri önümüzde" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskoçya'da bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri seçilerek ülkenin ilk Müslüman başbakanı olan Hamza Yusuf, bugün yemin ederek resmen görevine başladı.

Yusuf, Yüksek Mahkeme'de düzenlenen törende İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Kral 3'üncü Charles'a bağlılık yemini etti. Güney Asyalı göçmen ebeveynlerin çocuğu olan Yusuf oylama öncesi yaptığı konuşmada, "İskoçya Başbakanı adayı olarak sizin önünüzde olmak yaşadığım en büyük ayrıcalık" diyerek "İskoçya'nın en güzel günleri önümüzde" diye konuştu. Yusuf'un bugün yeni kabinesini açıklaması bekleniyor.

PARLAMENTODA YAPILAN OYLAMADA BAŞBAKAN SEÇİLDİ

SNP lideri Nicola Sturgeon, şubat ayında, 8 yıldan uzun süredir bulunduğu parti liderliği görevini bırakacağını açıklamıştı. 37 yaşındaki Hamza Yusuf, ikinci turda parti üyelerinin yüzde 52'sinin oyunu alarak genel başkan seçilmişti. Hamza Yusuf, ardından dün (28 Mart) İskoçya Parlamentosu'nda yapılan oylamada bu göreve seçilmişti.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta ilk kez Müslüman bir siyasetçi böylesine üst düzey bir görev üstleniyor.

HAMZE YUSUF KİMDİR?

Göçmen bir ailenin çocuğu olan Pakistan asıllı Hamza Yusuf, İskoçya'nın ilk beyaz olmayan ve Müslüman başbakanı oldu. İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) yeni lideri olarak seçilen Yusuf, 2021'den bu yana Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı olarak görev yapıyordu. Yusuf, 2018'den 2021'e kadar ise Adalet Bakanı olarak görevliydi. 

38 yaşındaki Yusuf, Glasgow Üniversitesi'nde siyaset okudu. 2011 yılında milletvekili olarak seçilmeden önce SNP’nin İletişim Direktörlüğü’nü üstlendi. Yusuf, 2011’de partiden milletvekili adayı oldu ve İskoçya seçimlerinde Glasgow milletvekili seçildi.

Sturgeon'un SNP lideri ve İskoçya Başbakanı olarak istifa etme kararının açıklanmasının ardından Yusuf, şubat ayında liderlik seçimleri için adaylığını açıkladı. (BBC Türkçe)