İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'dan istifa kararı

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, sekiz yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini açıkladı. Sturgeon, yeni bir başbakan seçilene kadar görevde kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon istifa edeceğini açıkladı. Edinburgh’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Sturgeon, yeni bir başbakan seçilene kadar göreve devam edeceğini söyledi.  Reuters haber ajansının aktardığına göre, 8 yıldır İskoçya Başbakanlığı görevini yürüten ve ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Sturgeon, ‘istifa kararının kısa vadeli konularla ilgili olmadığını, uzun vadeli bir değerlendirmenin sonucunda alındığını’ kaydetti.

‘İskoçya’nın bağımsızlığı için desteğin güçlendirilmesi gerektiğinin’ de altını çizen Sturgeon, “İskoçya’yı bağımsızlığa yaklaştırdığıma inanıyorum” dedi. Sturgeon, ayrıca bu kararla birlikte siyaseti bırakmadığını da sözlerine ekledi. 

'GÖNÜLLÜ BİR ORTAKLIK OLDUĞU FİKRİ GERÇEK DIŞI'

1999 yılından bu yana İskoçya Parlamentosu milletvekili olan Sturgeon, 2004 yılında İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) genel başkan yardımcılığı görevine getirilmişti. Sturgeon, Kasım 2014’ten bu yana İskoçya Başbakanı olarak görev yapıyordu. Sturgeon, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’nin 23 Kasım 2022’de İskoçya Özerk Yönetimi'nin ikinci bir bağımsızlık referandumuna ilişkin başvurusunu reddetmesi üzerine bir açıklama yapmış ve "Hayal kırıklığına uğramış olsam da Yüksek Mahkeme kararına saygılıyım. Mahkeme yasa yapmaz, sadece yorumlar" demişti.

Sturgeon, açıklamasında, "İskoçya'ya Londra'nın onayı olmadan kendi geleceğini belirleme hakkı vermeyen bir yasa, Birleşik Krallık'ın gönüllü bir ortaklık olduğu fikrinin gerçek dışı olduğunu ortaya koyuyor ve bağımsızlık talebini güçlendiriyor” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)