IŞİD'in Sahra Altı Afrika sorumlusu öldürüldü

Fransa IŞİD'in Sahra Altı Afrika sorumlusu Adnan Adnan Ebu Velid el Sahravi'yi öldürdüğünü açıkladı. Açıklama ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  IŞİD'in Sahra Altı Afrika'daki bir numaralı ismi Adnan Ebu Velid el Sahravi'nin, Mali'de konuşlu Fransız Barkhane güçlerince öldürüldüğü açıklandı.

'FRANSA'NIN BAŞARISI' OLARAK TANIMLADI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Büyük Sahra'daki terör örgütü IŞİD'in lideri Sahravi'nin, Fransız kuvvetlerince etkisiz hale getirildiğini' duyurdu. Bunun, Fransa'nın bölgedeki silahlı gruplara karşı yürüttüğü mücadelenin başarısı olduğuna değinen Macron, Fransız halkının, bölgede hayatını kaybeden ve yaralanan Fransız askerleri ile ailelerini akıllarına getirdiğini kaydetti. 

'UZUN SOLUKLU ÇATIŞMANIN NETİCESİ'

Macron, "Afrikalı, Avrupalı ve Amerikalı partnerlerimizle bu mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadesini kullandı. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de Twitter'dan, IŞİD'in Sahra Altı Afrika'daki 1 numaralı isminin, Barkhane kuvvetlerince öldürüldüğünü aktararak, bunun, uzun soluklu bir çalışmanın neticesi olduğu bilgisini paylaştı.

Büyük Sahra IŞİD'i olarak bilinen ve Sahravi'nin başını çektiği örgüt, Mali, Nijer ve Burkina Faso'yu kapsayan üç ülkenin sınır bölgesindeki saldırılardan sorumlu tutuluyor.

EL SAHRAVİ KİMDİR?

BBC Türkçe'nin haberine göre Adnan Ebu Velid el Sahravi, tartışmalı Batı Sahra bölgesinde 1973 yılında doğdu. Sahravi, Fas'ın güneyinde bağımsızlık mücadelesi veren Polisario Cephesi örgütünün de üyesiydi. Daha sonra Mağrip El Kaidesi'ne katılan Sahravi, Malili İslamcı örgüt Mujao'nun da yöneticiliğini yaptı. Mujao, 2012'de Cezayir'de İspanyol yardım görevlilerinin kaçırılmasından, Mali'de de bir grup Cezayirli diplomatın kaçırılmasından sorumlu tutuluyordu.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, geçen Ağustos ayında altı Fransız yardım vakfı çalışanın ve beraberlerindeki Nijeryalı rehberler ve şoförlerin öldürülmeleri talimatını da doğrudan Sahravi'nin verdiğini söyledi. Mali ve Nijer'deki askeri üslere, 2019 yılı sonlarında da geniş çaplı saldırılar düzenlenmişti. Örgütün, 2017'de Nijer'de ABD askerlerine düzenlenen saldırıdan da sorumlu olduğu belirtildi. Sahel'in sınırları, uyuşturucu kaçakçıları, insan kaçakçıları ve IŞİD'in Büyük Sahra ayağı gibi çok sayıda militanın sıklıkla geçtiği bir bölge.

Fransız birlikler, yıllardır bölgede cihatçı hücreleri hedef alıyor. Fransa, 2013'te El Kaide bağlantılı bir örgütün Mali'nin başkenti Bamako'nun kontrolü ele geçirmesine engel olmuştu. Sahel'de şimdi iki eş zamanlı operasyon yürütülüyor. Biri, Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyonu. Bu misyon 56 devletin ve 14 bin askerin katılımıyla yürütülüyor. Diğeri de ABD istihbaratının desteklediği, Fransa öncülüğünde yürütülen terörle mücadele misyonu Bakhane Operasyonu. Macron, Haziran ayında yaptığı açıklamada Barkhane Operasyonu'nun mevcut yapısını sonlandırabileceğini ve gelecek yıllarda bölgedeki Fransız askerlerinin sayısının azaltılabileceğini söylemişti. (Kaynak: AA/BBC Türkçe)