IŞİD, liderinin öldürüldüğünü doğruladı

IŞİD Sözcüsü, liderleri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi'nin İdlib'de Heyet Tahrir El Şam ile çıkan çatışmada öldüğünü, cesedinin Türkiye'ye teslim edildiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD, örgütün lideri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi'nin öldürüldüğünü doğruladı. IŞİD sözcüsü, örgütle bağlantılı Telegram kanallarında yayımlanan ses kaydında, Kureyşi'nin İdlib'de Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) örgütüyle 'doğrudan çatışmalarda öldüğünü' söyledi. Sözcü, El Kureyşi'nin tam olarak ne zaman öldürüldüğü hakkında ayrıntı vermedi ve öldürülen liderin yerine Ebu Hafs El Haşimi El Kureyşi'nin geldiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayında yaptığı açıklamada, El Kureyşi'nin Türkiye istihbarat güçleri tarafından öldürüldüğünü söylemişti. Erdoğan, konuya ilişkin açıklamasında, “MİT, DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun süredir takip ediyordu. Bu şahıs, Milli İstihbarat Teşkilatımızın dün Suriye'de gerçekleştirdiği bir operasyonla etkisiz hale getirildi" ifadelerini kullanmıştı.

'HTŞ, IŞİD LİDERİNİ ÖLDÜRDÜKTEN SONRA TÜRKİYE'YE TESLİM ETTİ'

IŞİD Sözcüsü ise dün Telegram'da yayınlanan ses kaydında, Suriye'nin İdlib vilayetinde silahlı muhaliflerin elindeki bölgeleri kontrol eden Heyet Tahrir El Şam örgütünün IŞİD liderini öldürdükten sonra cesedini Türkiye'ye teslim ettiğini ileri sürdü.

Anadolu Ajansı (AA), o dönemde konuya ilişkin yaptığı bir haberde, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Suriye'de 4 saatlik bir operasyonla Kureyşi'yi 'etkisiz hale getirdiğini' ve 'Kureyşi'nin yakalanacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlattığını' yazmıştı. HTŞ de IŞİD liderini hedef alan herhangi bir operasyonu üstlenmedi. IŞİD, HTŞ'yi 'Ankara'nın çıkarları doğrultusunda çalışmakla' suçluyor. (BBC Türkçe)