IŞİD ile bağlantılı yolsuzluk davası: Ericsson, ABD’ye 206 milyon dolar ödeyecek

Ericsson, IŞİD ile bağlantılı bir yolsuzluk davasını sonuçlandırmak için ABD’ye 206.7 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveçli telekomünikasyon şirketi Ericsson, kendisini Irak, Çin ve Cibuti'deki faaliyetleriyle ilgili bilgileri açıklamakla yükümlü kılan ve 2019 yılında ABD yargısı ile imzalanan bir anlaşmayı ihlal etmekten suçlu bulundu. 

Daha önce basına sızan bir iç soruşturma raporunda ‘Irak'taki faaliyetlerini sürdürmek için Irak yetkilileri, şirket yöneticileri ve muhtemelen IŞİD'li teröristlere on milyonlarca dolarlık şüpheli ödeme yaptığı’ ortaya çıkan şirket, anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle ABD adalet sistemine 206.7 milyon dolardan fazla para cezası ödemeyi kabul etti.

‘DERSİMİZİ ALDIK, ŞİRKET KÜLTÜRÜMÜZÜ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’

Euronews haber sitesinin aktardığına göre, IŞİD ile bağlantılı bir yolsuzluk davasını çözmek için ABD’ye ceza ödemeyi kabul eden şirket, konuyla ilgili açıklamasında, "Ericsson 206.7 milyon dolar ceza ödeyecek" ifadelerine yer verdi.

Söz konusu uzlaşma, Aralık 2019'da imzalanan ve Ericsson’ın Cibuti, Çin, Vietnam, Endonezya ve Kuveyt’teki yolsuzluk kovuşturmalarını kapatmak için ABD’ye bir milyar dolar ödediği Ertelenmiş Kovuşturma Anlaşması’nı (DPA) da sonlandırıyor.

Varılan uzlaşmanın Ericsson'un ABD adalet sistemine yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin bir iç soruşturmanın sonuçlarını vermemesiyle ilgili olduğu belirtilirken, konuyla ilgili açıklama yapan şirketin üst düzey yöneticisi Börje Ekholm, "Bu karar, DPA'ya yol açan tarihi suistimalin keskin bir hatırlatıcısı… Derslerimizi aldık ve şirket kültürümüzü dönüştürmek için önemli bir yolculuğa çıktık” dedi.

Ne olmuştu?

Şubat 2022'de İsveç merkezli teknoloji şirketi Ericsson’un IŞİD'e dolaylı yoldan rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili soruşturma geçirdiği ortaya çıkmıştı.

İç soruşturma özellikle IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde karayolu taşımacılığı için yapılan ve Irak topraklarının bir kısmını kontrol ettiği dönemde örgüte ödendiğinden şüphelenilen para transferlerini mercek altına alıyordu. 

Ericsson daha önce de farklı ülkelerdeki rüşvet iddialarını kabul etmiş ve yolsuzlukla mücadele için çaba sarf ettiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)