İşçiler son teklifi de kabul etmedi: Çanakkale Belediyesi’nde grev kapıda

Çanakkale Belediyesi’nde devam eden toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamıyor. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, Çanakkale Belediyesi’nin son teklifini de kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş ile Çanakkale Belediyesi arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamadı. Geçen günlerde Bursa’da gerçekleşen ve sonuç alınamayan arabulucu görüşmesinin ardından Çanakkale Belediyesi’nin çağrısı üzerine yapılan toplantıda, belediyenin son teklifi de alındı. Çanakkale Belediyesi işçileri belediyenin son teklifini de kabul etmeyerek, 'Sonuna kadar mücadele' kararı aldı. 

'KARARI BİRLİKTE ALACAĞIZ'

DİSK Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan’ın çağrısı üzerine Çanakkale Belediye Çalışanları Sosyal Tesisi Bahçesi’nde bir araya gelen işçiler belediyenin son teklifini görüştü. 700 işçiyi ilgilendiren teklifle ilgili bilgi veren DİSK Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, "Belediyenin çağrısı üzerine tekrar bir görüşme yaptık. Sonuç değil ama bize teklif edilen tutarları sizlerle paylaşacağım. Söz-karar işçi meclisinin olacak, kararı burada hep birlikte vereceğiz. Arkadaşlar, Kentsel Hizmetlerin tarafımıza teklifi; 2021 yılı üzerine yevmiyelere 50 kuruş kıdem zammı ve 47 lira, yani yüzde 40 oranında yevmiye zammı, 15 lira olan yemek ücretlerinin fiili çalışmaya göre 30 lira olacak. Sosyal haklarımız aynı kalıyor, eğitime yüzde 10 zam yapıyorlar, vardiya primi 5 liradan 6 liraya, gece çalışması yine eskisinde olduğu gibi yüzde 25 zamlı olacak. Çocuk yardımı birebir memur arkadaşlar ve kadrolu işçi arkadaşlarla alındığı şekliyle veriyorlar. 0-6 yaş 114 lira, 6 yaş üstü 57 TL olarak belirlendi. Buna göre en düşük işçi maaşı, bizim talebimiz 5 bin 200 liraydı, onların teklifi çocuk yardımı hariç 5 bin70-5 bin 80 liraya geliyor. İkramiye teklifleri de biliyorsunuz 30 yevmiyeydi, 35 yevmiye teklifleri var. Bu da üç parçada ödenecek" dedi.

İŞÇİLER, 'GEREKİRSE GREV' DEDİ

Ceylan, söz konusu teklifin kabul edilen bir teklif olmadığını, işçilere iletilen bir teklif olduğunu ifade ederek, "Siz ne karar verirseniz ben sonuna kadar arkasındayım. Eğer onay verirseniz imzalayacağız. Siz ne diyorsunuz?" diye sordu, işçiler ise "Hayır" dedi. Bunun üzerine Ceylan oylama yaparken, katılanların ortak kararı ile Çanakkale Belediyesi’nin teklifi kabul edilmedi. Ceylan, "Söz karar işçi meclisinindir, sonuna kadar devam ediyoruz. Bu sundukları son teklifti, ben de size iletmiş oldum ve karar alındı. Arabuluculuk uyuşmazlık tutanağı geldiğinde tekrar bir araya geleceğiz. Genel Merkezimizi arayarak grev kararı alacağız" dedi.