İş cinayetine para cezası: 'Bir işçinin ölümü 21 bin lira mıdır?'

Ümraniye'de bir taşeron firmasında inşaat işçisi olarak çalışırken 3 metre yükseklikten düşerek ölen Halit Balicak için açılan dava sonuçlandı. Mahkeme 2 patrona ve 1 şantiye şefine ayrı ayrı 21 bin 200 lira para cezası vererek bu cezayı da taksitlere böldü. Balicak'ın kızı Canan Balicak ise, "Bir işçinin, bir babanın ölümü 21 bin lira mıdır" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'daki bir taşeron firmada inşaat işçisi olarak çalışan 49 yaşındaki Halit Balicak, 3 yıl önce 3 metrelik yükseklikten düşerek vefat etti. Balicak'ın ölümünden sonra açılan dava 3 yılın sonunda karara bağlandı. Mahkeme 2 patrona ve şantiye şefine ayrı ayrı 21 bin 200 lira para cezası verdi. 3 yıldır hukuk mücadelesini sürdüren Balicak'ın kızı Canan Balicak ise, “Bir işçinin ölümü 21 bin lira mıdır?” diye soruyor.

'PATRON KENDİSİNİ BEKÇİ OLARAK TANITTI'

Balicak, Ümraniye'deki belediye binası inşaatından düştükten sonra 6 gün boyunca hastanede yattı. Balicak'ın kızı babasının o günler için şunları söyledi:

“Babam hastanede yattığında bizim yanımıza gelerek, 'Biz patronuz' diye kendilerini tanıtanlar oldu. 'Size destek vereceğiz' diyen insanlar vardı. Babamın vefatından iki gün sonra yanımıza gelenler, 'Ölen bizim kardeşimizdi' dediler. Bu insanlarla adliyede karşılaştığım zaman resmen benimle dalga geçtiler. Mahkemede çok farklı davranıyorlardı. Babamın çalıştığı şantiyeye gittiğim zaman patron kendisini bana bekçi olarak tanıttı. Benim karşıma çıkmak istemedi? Belki de benimle yüzleşmek istemedi. Eğer babamın başında baret olsaydı ölmeyebilirdi. Çünkü 3 metre yükseklikten düşen bir insan iş güvenliği alınmışsa ölüm riski çok az olur. Ancak mahkemede iş güvenliği de yargılanmadı. Göstermelik bir cezayla, göstermelik bir para cezası verilerek babamın ölümü kapandı.”

'BUNA SEBEP OLANLAR İNŞAAT YAPMAYA DEVAM EDİYOR'

"Ölen işçi her şeyden önce benim babamdı” diyen Balicak, söz konusu kazada önlem almayanlara hapis cezası verilmesini istiyor: “Benim babamın kafa tası paramparça olmuştu. Hiçbir evlat ekmek parası kazanan babasını böyle görmek istemez. Açlıktan ölsek daha iyiydi. Bir insan neden kendi karnını ve ailesinin karnını doyurmak için ölüyor ki ya da buna sebep olanlar neden rahat bir şekilde inşaat yapmaya devam edebiliyorlar. Babam gibiler ölüyor. Artık buna birinin dur demesi lazım yoksa insanlar ekmek parası için ölmeye devam edecek. Ben hiçbir şey istemiyorum. Babamın ölümüne sebep olanların hapis cezası almalarını istiyorum. Adil bir yargılanma istiyorum. Bu dava adaletli bir dava olsaydı işçilerin ölümü de bu kadar ucuz olmazdı.”