İş cinayeti davasının ilk duruşmasında iş yeri sahiplerine tahliye

Muğla Menteşe'de hidrojen gazı üretim tesisinde meydana gelen ve bir kişinin ölümüne, bir kişinin yaralanmasına yol açan patlamayla ilgili ilk duruşmada baba ve oğlu tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla’nın Menteşe ilçesinde hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde çalışan Nurhayat Karakaş’ın (25) hayatını kaybettiği ve bir kişinin de ağır yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davanın ilk duruşmasında tahliye kararı çıktı.

Bayır Mahallesi’nde hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde, 15 Temmuz’da saat 09.00 sıralarında bir patlama meydana gelmiş, patlamada dolum yapan 2 işçi yaralanmıştı. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Nurhayat Karakaş, hayatını kaybetmiş, vücudunda üçüncü derece yanık oluşan Tuncay Ü. ise tedavisinin ardından taburcu edilmişti. 

Yapılan incelemelerin ardından patlamanın dolum sırasında yaşanan gaz kaçağından kaynaklandığı tespit edildi. İş yeri sahibi Ali Babur ile oğlu Akın Babur hakkında ‘taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet verme’ suçundan dava açıldı.

İddianamede işverenler Ali Babur ile oğlu Akın Babur ve patlamada ağır yaralanan şüpheli Tuncay Ü.’nün olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlu olduğu belirtildi. İddianamede, baba ve oğlunun ‘taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet verme’ suçundan 2 yıldan 15 yıla, Tuncay Ü.’nün de ‘taksirle bir insanın ölümüne neden olma’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi.

ANKA'nın haberine göre davaya ilişkin ilk duruşma 6 Aralık Çarşamba günü Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.  Savcılık, baba ve oğlunun tutukluluk halinin devamını talep etti. Patlamada ağır yaralanan ve aynı zamanda şüpheli olan Tuncay Ü, patronlarından şikayetçi olmadı. Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti, şüpheli olarak adı geçenlerle ve olayla ilgili olarak savcılık tarafından alınacak kapsamlı raporun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 27 Mart 2024 tarihine erteledi.

Karakaş ailesinin avukatı Didem Alaca, şunları söyledi:

“Duruşmada, olayda ağır yaralanan Tuncay Ü.’nün şikâyetçi olmaması ise şaşırtıcıydı. Kendisi çok uzun yıllardır Ali Babur'un işçisi olarak çalıştığını belirtti. Dava TCK madde 85/2'den yani üst sınırı 15 yıl olan sevk maddesi ile açılmışken, yaralı Tuncay Ü.’nün şikayetinden vazgeçmesi sebebi ile TCK madde-85/1'den yani üst sınırı 6 yıla kadar olan sevk maddesi ile karar verilmesi olasılığı ortaya çıktı. Bu bizim şikayetçi taraf olarak beklemediğimiz bir durumdu. Nurhayat'ın annesi babası ve kardeşleri çok üzgün, kızlarının ölümüne kim sebebiyet verdiyse hepsinin ceza almasını istiyorlar. Bu anlamda gelecek kapsamlı rapor doğrultusunda dosyaya yeni sanıklar eklenebilir. Sürecin takipçisiyiz.” (HABER MERKEZİ)