İş bırakan maden işçileri: Baskı, mobbing ve haksız cezalar son bulsun

Soma'da faaliyet gösteren İmbat Maden'de çalışan 1500 işçi dün baskı ve mobbinge karşı iş bıraktı. Maden işçileri, 2 yıldır devam eden sorunların çözülmesini talep ediyor.

İşçiler dün saat 16:00'dan gece yarısına kadar maden girişinde bekledi.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Soma'da yaklaşık 4 bin 500 işçinin çalıştığı İmbat Maden'de 1500 işçi dün maden ocağının nizamiye bölgesinde iş bırakarak iş yeri amirlerinin uyguladığı baskıya tepki gösterdi.

Üç vardiya çalışılan madende gündüz vardiyası çıkışında toplanan madenciler, gece geç saate kadar karşılarında muhatap aradı. Bağımsız Maden İş Sendikası da alanda madencilerle birlikte sorunları diyalog yoluyla çözmekten yana olduklarını ifade etti.

'BASKI 2 YILDIR SÜRÜYOR'

İş yerinin bazı amir ve mühendislerinin yaklaşık iki yıldır süren baskı, ayrımcı ve haksız cezalandırmaların son altı ayda artması üzerine madenciler, iş bıraktı. Dün saat 16:00'dan gece yarısına kadar maden girişinde bekleyen işçiler, yöneticilerden haksız uygulamaların son bulmasını talep etti. Kaymakam, jandarma ve Manisa emniyetinin madene gelmesiyle işçilerin öfkesi birikti.

5 DAKİKA GEÇ KALANA GÜNLÜK YEVMİYE CEZASI

Maden işçilerinin eylemlerine destek veren Bağımsız Maden İş Sendikası da işçilerin sorunlarının diyalog yöntemiyle çözülebileceğini söyledi. Sendikanın Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Barış Altun, bazı amirler tarafından işçilere, mobbing, küfür ve ağır hakaretlerle baskı uygulandığına dikkat çekerek, bunların yanında beş dakika işe geç kalan işçiye günlük yevmiye kesme cezasının uygulandığını ifade etti.

'BASKI İŞ YERİ KAZALARINI TETİKLİYOR'

Bağımsız Maden İş Sendikası olarak yapılan girişimlerle ilgili amirlerin daha önce uyarıldığını anlatan Altun, aynı amirlerin aynı alana verilmeye devam edildiğini söyledi. Altun, sürecin bu şekilde iş bırakmaya evrildiğini dile getirdi. Alana gelen kolluk güçlerinin de işçilerin birliğini bozmaya çalıştığını vurgulayan Altun, "Gece 24:00-01:00 arasında eylem sonlandırıldı. İşçilerin talepleri dinlendi ama henüz hayata geçirilen bir uygulama olmadı" dedi. Baskı ve mobbingin iş sağlığı ve güvenliğini azaltan bir etkiye sahip olduğunu sözlerine ekleyen Altun, "Baskılar madenlerdeki iş kazalarını artıran bir etkiye sahip olabiliyor" şeklinde konuştu.

'İŞÇİLERİN TALEPLERİ KARŞILANSIN'

Bugün şirket tarafından işçilere atılan mesajda “19 çalışanımız tertip edildiği yere gitmeyerek vardiya mühendisimizi darp etmişlerdir. Hiçbir haklı gerekçeye dayanmayan bu durumu ört bas etmek için mobbing, işçi sorunları, etnik, dini vb. hususları gerekçe göstererek dışardan gelen gruplarla birlikte işyerimizde yasa dışı eylem yapmışlardır” ifadeleri yer aldı. Bağımsız Maden İş Sendikası işyeri tutumunu eleştirerek, baskı ve mobbing uygulayan amirlerin korunduğunu ifade etti. İmbat Maden'de çalışan işçilerin talepleri şu şekilde: "İşyerindeki bütün işçilerin sorunu olan, işyerinde kültürel ve etnik farklılıkları, hassasiyetler üzerinden ayrımcılık yapan amirler görevden alınmalıdır. İşçiye yapılan baskı ve mobbing ortadan kaldırılmalıdır. İşçinin insanlık onurunu zedeleyeci tehdit, hakaret ve benzeri bütün söylemleri üretenler tespit edilmeli ve son bulmalıdır. Haksız yevmiye cezaları kaldırılmalıdır."

 

Etiketler İmbat Maden Soma eylem