İrlanda Kadın Basketbol Takımı, İsrail takımının elini sıkmayı reddetti

İrlanda Kadın Basketbol Takımı, İsrailli bir oyuncunun 'antisemitizm' suçlaması üzerine Riga'da yapılan EuroBasket 2025 maçı öncesi, maç önü formalitelerine katılmama kararı aldı.

Fotoğraf: Basketball Ireland
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda Kadın Basketbol Takımı, 8 Şubat Perşembe günü Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan EuroBasket 2025 eleme maçında İsrail ile karşılaştı. İsrailli bir oyuncunun maç öncesinde İrlanda takımı hakkında bulunduğu 'Yahudi düşmanlığı' (Antisemitizm) iddiası üzerine, İrlanda takımının İsrail takımının elini sıkmadığı ifade edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail Basketbol Federasyonu, maçtan iki gün önce, salı günü oyuncularından Dor Saar ile yapılan bir söyleşiyi yayınladı. Bu söyleşide, Saar, İrlanda takımına işaret ederek, "Oldukça antisemit oldukları biliniyor; bu bir sır değil. Belki bu yüzden de güçlü bir maç bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

'OYUNCULARIMIZIN KARARINA TAM DESTEK VERİYORUZ'

Bu açıklama üzerine İrlanda Basketbol Federasyonu'nun sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, "Basketbol İrlanda, dün FIBA Avrupa'ya yaptığı bildirimde, resmi İsrail federasyon kanallarında yayınlanan, tahrik edici ve tamamıyla yanlış antisemitizm suçlamaları da dahil olmak üzere İsrailli oyuncular ve koç ekibi tarafından yapılan son yorumların doğrudan bir sonucu olarak, oyuncularımızın gelecek rakiplerimizle geleneksel maç öncesi düzenlemelere katılmayacağı belirtilmiştir" denildi.

Yapılan açıklamada, maç öncesinde herhangi bir karşılıklı hediye alışverişi ya da tokalaşma olmayacağı ve İrlanda takımının milli marş okunurken merkez sahada değil takım sıralarının yanında bulunacağı ifade edildi. Açıklamada, "Basketbol İrlanda, oyuncularımızın bu kararına tam destek veriyor" ifadelerine yer verildi. 

'İNANILMAZ DERECEDE OLGUN DAVRANDILAR'

İrlanda, daha sonra yapılan maçı 87'ye 57 kaybederken, İrlanda Koçu James Weldon, maç sonrası yaptığı açıklamada, oyuncularının 'çok büyük baskı altındaki bir haftada nasıl da inanılmaz derecede olgun bir şekilde davrandığı' konusunda övgüde bulundu. 

Basketbol İrlanda'nın internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, Koç James Weldon, oyuncular tarafından maç öncesi formalitelere katılım sağlanmaması ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Bunun hakkında değil basketbol hakkında konuşmayı tercih ederim. İsrail kampının oyuncularımız hakkında yaptığı yersiz ve kabul edilemez yorumların doğrudan bir sonucu olarak maç önü aktivitelerine katılmadılar" ifadelerini kullandı. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)