İrlanda Başbakanı: İsrail'in Gazze'deki eylemleri intikama benziyor

İrlanda Başbakanı Varadkar, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'intikama yaklaşan bir şeye' benzediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmaları işgal altındaki Gazze Şeridi'nde İsrail'in yoğunlaşan hava ve kara harekatıyla devam ediyor. Çatışmalara ilişkin değerlendirmelerini paylaşan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin intikama benzediğini belirtti.

Reuters'ın haberine göre, Varadkar, İsrail'in Gazze'deki eylem ve faaliyetlerini 'intikama yaklaşan bir şey' sözleriyle tarif etti. Reuters, bu açıklamanın bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin İsrail'e yönelik en sert eleştirisi olarak nitelendirdi.

'ŞU ANDA OLAN MEŞRU MÜDAFADAN İBARET DEĞİL'

Güney Kore ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan Varadkar, İrlanda kamu radyosu RTE'nin aktardığına göre, şu ifadeleri kullandı: "İsrail'in kendisini savunma ve Hamas'ın peşine düşme hakkı olduğuna ve bunu yeniden yapamayacaklarına kuvvetle inanıyorum."

İrlanda Başbakanı Varadkar, İsrail'in eylemlerine ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda olduğunu gördüğüm şey ise yalnızca meşru müdafaa değil. Bu, daha çok intikama yaklaşan bir şey gibi duruyor, böyle bir şeye benziyor. Olmamız gereken yer burası değil. Bence bu İsrail'in gelecekte özgürlük ve güvenliği garanti etme yolu da değil."

Bir gazetecinin İsrail'in eylemlerinin savaş suçu teşkil edip etmediği sorusuna ise İrlanda Başbakanı Varadkar, "Bu, benim karar vereceğim bir şey değil" yanıtını verdi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI 28'İNCİ GÜNÜNDE

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 23’e yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlı'ğına göre, İsrail'in saldırılarda 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinli öldürüldü, en az 32 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 138 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda da 55 Hizbullah mensubu ile dört İsrail askeri öldü. (DIŞ HABERLER)