İran'da Z Kuşağı sokakta: Özgürlük istiyorlar

İranlı gazeteci Peyman Aref, katıldığı programda, "Şu anda sokaklarda 90'ların sonu ile 2000'lerde doğanlar var ve özgürlük istiyorlar" dedi.

Mahsa Amini'nin gözaltında ölmesi başta İran olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde tepkiyle karşılandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mahsa Amini'nin başörtüsü nedeniyle gözaltında öldürülmesinin ardından İran'da protestolar devam ediyor. Habertürk'ün sorularını yanıtlayan İranlı gazeteci Peyman Aref, sokakta olanların çoğunun Z kuşağı olduğunu vurgulayarak "İran gibi bir uygarlığı şeriatla yönetemezsiniz. Z kuşağı artık buna uymak istemiyor" dedi.

'HALK YASALARA UYDU AMA Z KUŞAĞI UYMUYOR'

Habertürk'ten Burçak Orçun'un haberine göre, İranlı gazeteci Peyman Aref bu kez protesto eylemlerinin önemli bir farkı olduğuna dikkat çekerek "Bugüne kadar protestolarda şiddet güvenlik güçlerinden halka yönelikti, yani tek yönlüydü. Bu defa halk da şiddete şiddetle karşılık veriyor, bu çok önemli bir fark" diye konuştu. 

İran'da İslamcı yönetimin gücü seçimle değil, devrimle elde ettiğini belirten Peyman Aref "40 yılı geçmiş. İran gibi bir uygarlığı nereye kadar Talibanvari bir şekilde, şeriatla yönetebilirsiniz. 2600 yıllık bir devletten, Pers uygarlığından bahsediyoruz. Halk artık istemiyor. Belki 80'lerde devrimin şokuyla halk yasalara uydu ama Z kuşağı uymuyor. Şu anda sokaklarda 90'ların sonu ile 2000'lerde doğanlar var" ifadelerini kullandı.

'YÖNETİM YANLISI TABAN BİN KİŞİYİ GEÇMEZ'

Ülkede son zamanlarda zorunlu kıyafet uygulamaları nedeniyle artan tepkilere ve olaylara dikkat çeken Aref "Mahsa Amini'nin cenazesiyle başlayan olaylar bir şekilde bastırılsa bile, iki ay sonra başka bir yerden patlak verecek. İran belki bir devrime doğru gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İran'da artık halkın teokratik bir yönetim istemediğini söyleyen Aref "Bu olayların ardından yönetimin en azından zorunlu örtünme yasasını feshetmesi, ahlak polisini kaldırması, böyle reformları başlatması gerekiyor" dedi. Ülkede yönetimin rejim yanlısı eylemler için çağrı yaptığına da değinen Peyman Aref "Cuma namazında imamlar çok kışkırtıcı söylemlerde bulundular. Ama kendi tabanlarında da öyle bir erime var ki, yönetim yanlısı taban birkaç bin kişiyi geçmez" şeklinde konuştu.